×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Definitívny koniec kauzy Gorila. Prokurátor zrušil obvinenia pre Jaroslava Haščáka a ďalších šiestich ľudí


Foto: Definitívny koniec kauzy Gorila. Prokurátor zrušil obvinenia pre Jaroslava Haščáka a ďalších šiestich ľudí Foto: FreePik/ Ilustračná FOTO, Penta Investments

V jednom z najznámejších slovenských korupčných škandálov, známych pod názvom Gorila, došlo k nečakanému zvratu. Prokurátor vyhovel sťažnostiam podnikateľa Jaroslava Haščáka a šiestich ďalších obvinených, čím zrušil ich obvinenia z novembra 2022.

Podľa advokáta Martina Škublu bolo uznesenie doručené obhajobe vo štvrtok 5. septembra 2024. Krajská prokuratúra v Bratislave týmto rozhodnutím ukončila prípad, ktorý otriasol politickou scénou Slovenska. „Uznesenie vyšetrovateľky nemá žiadnu oporu vo vykonanom dokazovaní,“ uviedla prokuratúra ako dôvod svojho rozhodnutia.

Neočakávaný zvrat v kauze Gorila

Advokát Škubla to označil za definitívny koniec kauzy Gorila, ktorá sa ťahala dlhé roky a zasiahla mnohých politikov a podnikateľov. Informáciu ako prvá priniesla televízia TA3.

Rozhodnutie vyvolalo rôzne reakcie, najmä vzhľadom na to, že kauza Gorila bola symbolom boja proti korupcii na Slovensku. Pre mnohých je však otázne, či naozaj nastal koniec jedného z najväčších korupčných prípadov v krajine.


Korupčná kauza, ktorá otriasla Slovenskom

Kauza Gorila je jedným z najvýznamnejších korupčných škandálov v slovenskej politike. Začala v roku 2011, keď sa objavili úniky z tajného vyšetrovacieho spisu, ktorý naznačoval rozsiahle korupčné praktiky medzi vysokopostavenými politikmi a podnikateľmi na Slovensku. Dokument obsahoval podozrenia, že politickí činitelia a podnikatelia si rozdeľovali verejné peniaze a využívali svoje postavenie na osobný prospech.

Medzi hlavnými postavami obvinenými v kauze bol podnikateľ Jaroslav Haščák a ďalšie prominentné osoby. Kauza spôsobila obrovský politický a verejný rozruch, vyvolala diskusie o transparentnosti a etike vo verejnej sfére a prispela k zmene politického diskurzu v krajine.

Napriek mnohým rokovaniam a vyšetrovaniam kauza nikdy neviedla k jednoznačným verdiktom a zodpovednosti, čo vyvoláva otázky o účinnosti právneho systému a politickej kultúry na Slovensku.

Prečítajte si viac: