Chýbajú vám prašiaky? Bratislavčania spomínajú, na čo všetko sa využívali. Bunker, cigarety s partou či prvé bozky


Chýbajú vám prašiaky? Bratislavčania spomínajú čo na nich prežili

Foto: Chýbajú vám prašiaky? Bratislavčania spomínajú, na čo všetko sa využívali. Bunker, cigarety s partou či prvé bozky Foto: Odkazprestarostu.sk

Kedysi hrdo stáli takmer pred každým panelákom. Dnes ich už generácia Z vôbec nepozná. Prašiaky neboli len šikovný nástroj na prášenie kobercov, ale aj fantastická preliezka a hračka pre deti. Využívala ich aj miestna mládež namiesto lavičky.

Bratislavčania si zaspomínali na nostalgiu, ktorá prašiaky sprevádza. „Ľudia, chýbajú aj Vám prašiaky? Raz za čas bolo super vyprášiť koberec alebo takto v lete aj vytepovať, vyprať. U nás (Vavilovova 14) ich nedávno odstránili. Aspoň jeden mohli nechať. Nie každý chce - môže, koberec vyhodiť a kúpiť nový. V byte ho tak nevyčistím. Za mňa je prašiakov škoda,“ napísala Jana na sociálnom médiu. 

Pod príspevkom sa nahromadilo množstvo komentárov so slovami, že prašiaky v Bratislave chýbajú. „Áno pôvodne na koberce, ale v skutočnosti na prvé bozky, hádky s partiou, prvá cigaretka, prvé pivo každý svoje,“ napísala Veronika. Niektorí zas spomínajú na to, ako na prašiaky vešali deku a spravili si z neho bunker. 

Z diskusie však vyplynulo, že nie každý má na prašiaky dobré spomienky a niektorí obyvatelia sú radi, že zo sídliska pomaly miznú. „Ja len dúfam, že sa prašiaky na sídliská už nikdy nevrátia. Doba medzitým už totiž pokročila. Kedysi bolo normálne vyprášiť koberček či čokoľvek z okna. Dnes to ľudia už nerobia,“ uvádza Jaroslav a ďalej vysvetľuje, že vírenie prachu vo vzduchu je zdraviu škodlivé. 

S tým, že znečisťovali ovzdušie súhlasí aj Iveta a prašiaky sú pre ňu späté aj s inou nepríjemnosťou. „Na prašiaku sme sa stretávali z nášho vchodu a mňa na ňom celé hodiny balil sused, na tie zaľúbené reči dodnes pamätám,“ hovorí. 


Dnes už sú úplne iné možnosti ako kedysi. Koberce nie je potrebné čistiť pred bytovkou. V Bratislave totiž existuje veľké množstvo tepovacích služieb, ktoré spravia robotu za vás. Prašiaky tak prevažne ostávajú len nostalgickou spomienkou. Nájdete ich napríklad pri bytovkách na Azalkovej ulici, na Záhrebskej či na Znievskej ulici v Petržalke. 

 

 

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj