×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Roky čakania skončili! Otvára sa senecká synagóga, Bratislavské bábkové divadlo aj Divadlo Aréna


FOTO: Roky čakania skončili! Otvára sa senecká synagóga, Bratislavské bábkové divadlo aj Divadlo Aréna
Galéria: 9 fotiek
Foto: BSK

Po rokoch čakania je to konečne tu. Obnovená Synagóga v Senci, Bratislavské bábkové divadlo a Divadlo Aréna sa konečne otvoria. Ide o najväčšiu investíciu do kultúry v histórii bratislavskej župy. Tá konečne povedala dátum, kedy do nich zavítajú prví návštevníci. 

„Nebudem preháňať, ak poviem, že stojíme na prahu významného momentu, ktorý bude zapísaný do histórie nášho kraja ako najväčšia obnova pamiatok v dejinách župy. Ide doslova o reštart kultúry v našom kraji. Kultúra je základom spoločnosti, formuje našu identitu, spája nás a posúva dopredu. Kým na národnej úrovni sledujeme spory a hádky, chceme týmto našim obyvateľom dať zreteľne najavo, že s kultúrou v Bratislavskom kraji to myslíme vážne. Dnes s hrdosťou otvárame brány štyroch veľkolepých projektov, ktoré sú pripravené slúžiť verejnosti. Do zrekonštruovaných budov prinášame aj nový obsah,“ povedal župan Juraj Droba. 

Divadlo Aréna nájdete na Tyršovom nábreží v Petržalke. Rekonštrukcia zahŕňala búracie práce, nové základy, novú oceľovú konštrukciu veže, reštaurátorské práce, betonárske práce na prístavkoch, novú strechu, okná. Okrem toho však pribudla veža, v ktorej sú zmodernizované technológie pre javisko. Rozšírený bol aj priestor LOFTu, určený pre malé javiskové formy. Župa za rekonštrukciu zaplatila 12 miliónov eur. Divadlo sa slávnostne otvorí 17. novembra

Galéria: 9 fotiek

„V novej divadelnej sezóne sa naši diváci môžu tešiť hneď na niekoľko nových titulov. Okrem nich na javisku ožijú inscenácie z repertoáru, ktoré diváci dlhšiu dobu nemali možnosť vidieť. Popri dlhoročných aktivitách divadla, akými sú Jazz v Aréne, priame prenosy z Metropolitnej Opery v New Yorku, Kino Aréna a Detská Univerzita Komenského, dostane priestor aj tanec a pohyb,“ povedal riaditeľ divadla Rastislav Balleka. 


Bratislavské bábkové divadlo bolo obnovované 10 rokov. Teraz sa konečne vrátila naspäť domov na Dunajskú ulicu v Starom meste. Po investícii 5,2 milióna eur v divadle pribudol výťah, zelená strecha, nová technika či cukráreň. Na štvrtom poschodí navyše pribudol priestor pre workshopy. Divadlo bude sprístupnené verejnosti počas Divadelnej kolaudácie 26. septembra

Galéria: 9 fotiek

„V bábkovom divadle budeme hrať pre deti od 3 do 99 rokov. Do klasického režimu sa vracia župné BBD od októbra, po návrate z dvoch medzinárodných festivalov, a to z Bábkarskej Bystrice a z poľského mesta Bielsko-Biała, keď budeme pokračovať v bežnej prevádzke, obohatenej o alternatívne programy ako tvorivé dielne, dramatizované čítania či kreatívne hry,“ upresnil riaditeľ BBD Ján Brtiš.

Synagóga v Senci sa po 65 rokoch chátrania predstaví v novom šate. Svoje brány otvorí 10. septembra počas festivalu židovskej kultúry Shalom Chaverim. Obnova stála 3 milióny eur a okrem rekonštrukcie historickej budovy sa uskutočnila aj výstavba novej budovy za synagógou, parkovej záhrady a oddychovej zóny. 

Bratislavský samosprávny kraj tiež získal do dlhodobého prenájmu Malú scénu STU na Dostojevského rade v Bratislave. 



Prečítajte si viac: