×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Už tento víkend sa uskutoční dúbravský festival Spomienky na Deža. Na Ursinyho odkaz nadviaže viacero umelcov


Foto: Už tento víkend sa uskutoční dúbravský festival Spomienky na Deža. Na Ursinyho odkaz nadviaže viacero umelcov Foto: Bratislavský kraj

Prvá septembrová sobota do Bratislavy prinesie kúsok kultúry. Svoj siedmy ročník v Parku na Fedákovej ulici v mestskej časti Dúbravka zaháji festival Spomienky na Deža, ktorý odkazuje na významného slovenského hudobníka Deža Ursinyho. Informuje o tom na svojej oficiálnej stránke Bratislavský kraj.

Svoje brány otvorí popoludní o 13:00 hod. Návštevníci si budú môcť užiť pestrý program do večerných hodín do 22:00 hod., pričom vstup je voľný. Miesto, na ktorom sa koná, ukrýva obrovskú symboliku. Počas svojej životnej cesty tam Dežo Ursiny žil a tvoril. Podujatím bude sprevádzať hudobný publicista Oliver Rehák.

Na úplnom začiatku podujatia si budete môcť vypočuť piesne v podaní formácie Frekvencie. Ide o žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy Eugena Suchoňa. Po ich vystúpení nasleduje skupina NOVO, ktorá má podobne ako umelecká škola na festivale premiéru. Po prvýkrát na festivale zaznejú aj skupina Hviezda z Bratislavy, prešovská formácia Vojdi a kapela Noční jazdci z Dúbravky. Tešiť sa môžete aj na zoskupenie H30, pod ktorým vystúpia Peter Zajaček, Tibor Feledi a Marián Slávka.

Na Urisinyho odkaz nadviaže zvolenská skupina Definitívum. Na hranie s Dežom si zaspomína gitarista, skladateľ, spevák a producent Andrej Šeban. Na pódium zavíta aj Jakub Ursiny a Tetro Fatal s hudobným hosťom Valérom Mikom. Pozvanie prijala aj skupina Para, ktorá odohráva koncerty už takmer 30 rokov.

„Nielen skupina Para symbolicky svojím názvom, ale všetci umelci, organizátori sa snažia prispieť festivalom k odkazu, aby si kultúra na Slovensku nedala vziať paru,“ uviedla Lucia Marcinátová, ktorá pôsobí v Občianskom združení Spomienka na Deža.


Priestor bude venovaný aj výtvarníkom, aj deťom

Chýbať nebude ani už tradičná výtvarná časť, prostredníctvom ktorej sa predstavia umelci rôznych vekových skupín. Medzi nimi sú napríklad žiaci Základnej školy Pri kríži pod vedením výtvarníčky Zuzany Rybaničovej. Hudbou a osobnosťou Deža Ursinyho sa inšpirovali aj študenti Školy umeleckého priemyslu Jozefa Vydru. Špeciálnu výstavu tam otvoria klienti Centra sociálnych služieb Karola Matulaya pod vedením liečebného pedagóga Michala Kraloviča. Tvoriť sa bude aj s Ateliérom maľby Octopus pod vedením Michaely Rázusovej Nociarovej, a to priamo na lúke.

Vzhľadom na to, že Dežo Ursiny v minulosti naspieval zvučku obľúbenej detskej relácie, svoje miesto tam nájdu aj najmenší návštevníci. Festival im venoval zaujímavý program. Jeho súčasťou budú živý večerníček od divadla Nevadivadlo či piesne s potulnou rozprávkarkou Miriam Halamičkovou, ktorá bude na nich čakať v stane Artforum.

Presný časový program:

Frekvencie žiaci ZUŠ Eugena Suchoňa13:00 - 13:30 hod.
NOVO13:45 - 14:15 hod.
Centrum sociálnych služieb Karola Matulaya - otvorenie výstavy14:20 hod.
H30 - Feledi, Slávka, Zajaček14:30 - 15:00 hod.
Hviezda15:15 - 15:45 hod.
Definitívum16:00 - 16:35 hod.
Miriam Halamičková - piesne nielen pre deti v stane Artforum16:35 - 16:55 hod.
Večerníček od Nevadivadla16:55 - 17:30 hod.
Jakub Ursiny a Teatro Fatal, Valér Miko17:45 - 18:20 hod.
Andrej Šeban18:40 - 19:20 hod.
Para19:40 - 20:25 hod.
Vojdi20:40 - 21:10 hod.
Noční jazdci21:25 - 21:50 hod.


Miesto: Park na Fedákovej v Dúbravke
Dátum: 07.09.2024 - 13:00    22:00