×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Ak SIS skutočne nadobudla systém Pegasus, môže kompletne ovládnuť aj váš telefón


Foto: Ak SIS skutočne nadobudla systém Pegasus, môže kompletne ovládnuť aj váš telefón Foto: Facebook/Pavol Gašpar

Slovenská informačná služba mohla získať prístup ku kontroverznému izraelskému systému Pegasus, vďaka ktorému by mohla mať oveľa širší prístup do mobilných a iných elektronických zariadení. Vyplýva to zo zistení Denníka N, ktorému to potvrdili štyri nezávislé zdroje s väzbami na bezpečnostnú komunitu.

Systém mal od septembra prejsť z testovacej fázy do plnej prevádzky. Na nové systémy SIS upozornil aj poslanec za SaS Juraj Krúpa na tlačovej konferencii ešte predtým, než Denník N s touto informáciou prišiel. „Máme tu Slovenskú informačnú službu, ktorej boli posilnené kompetencie, môže začať odpočúvať bez rozhodnutia súdu, dokonca si prednedávnom, pred nejakým časom, obstarali nové systémy, ktorými sa vedia nabúravať do telefónov, do elektronických zariadení, ktoré postupne spúšťajú,“ povedal. 

Vďaka systému Pegagus by SIS dokázala odpočúvať telefonáty, čítať SMS správy, e-maily, prezerať fotografie či videá, mať prístup ku kontaktom či kalendáru. Pegasus tiež umožňuje získať dáta o GPS polohe či aktivovať mikrofón alebo kameru. 

Navyše nie je obmedzené, koľko zariadení dokáže Pegasus sledovať. Jeho prevádzka je však mimoriadne nákladná a sledovanie jedného telefónu by stálo desaťtisíce eur. „Metódy, formy a prostriedky spravodajskej činnosti vrátane informačno-technických prostriedkov sú utajovanou skutočnosťou. Z uvedeného dôvodu nie je možné vzhľadom na existenciu zákonnej prekážky poskytovať v tejto veci akékoľvek informácie,“ povedala hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.


Špionážny softvér vyvinula spoločnosť NSO Group z Tel Avivu a jeho licencie udeľuje izraelské ministerstvo obrany. Najnovšie verzie softvéru sa do telefónu môžu dokonca dostať bez toho, aby ste čokoľvek urobili. Príde vám SMS alebo Whatsup správa, ktorú ani nemusíte otvoriť. Váš telefón bude sledovaný automaticky.

Medializované informácie o novom špionážnom systému kritizuje aj opozícia. Poslankyňa Slovensko, KÚ, Za ľudí Veronika Remišová to označila za totalitné praktiky. „Za normálnych okolností je tajná služba kontrolovaná parlamentným výborom,  no vládna koalícia z výboru odvolala opozičnú predsedníčku výboru a výbor je v podstate už len fraška.  Zároveň šéf tajnej služby je človek,  ktorý má na ruke vytetované meno svojho otca - Tibora Gašpara,  ktorý bol trestne stíhaný za zneužívanie polície. Šéf tajnej služby zároveň nemal problém vyhrážať sa smrťou Danielovi Lipšicovi, takže nejaké veľké morálne okolky so súkromím ľudí si zrejme robiť nebude,“ napísala


Prečítajte si viac: