×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Muža bez domova vysadila sanitka s nohou v sadre a bez barlí na ihrisku. Posúva sa po zadku, Senčanka preňho hľadá pomoc


Foto: Muža bez domova vysadila sanitka s nohou v sadre a bez barlí na ihrisku. Posúva sa po zadku, Senčanka preňho hľadá pomoc Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Niektoré životné situácie sú nevyspytateľné. Poukazuje na to aj príbeh staršieho pána zo Senca, ktorý z dôvodu nesplácania hypotéky mal prísť o svoj domov. Do cesty sa mu postavil aj úraz, pričom po skončení hospitalizácie sa ocitol so zlomenou nohou v sadre na ulici. Jeho ťažkú životnú situáciu priblížila pani Dana, ktorá žiada dobré duše, aby mu poskytli aspoň barle: “Dobrý deň,rada by som Vás oslovila, ak by ste niekto mohli pomôcť a poskytnúť barle pre bezdomovca, ktorý stratil z dôvodu nesplácania hypotéky domov. Po návrate z nemocnice zostal so zlomenou nohou v sadre bez barlí ostal na ulici, kde ho vysadila sanitka na detskom ihrisku. Polícia nemôže pomôcť, lebo ho nemajú kde umiestniť.  Tak možno aspoň barle by mu trochu uľahčili presuny, lebo inak sa len posúva po zadku… “ 

Zaskočení Senčania začali situáciu hned riešiť. „Barle dávajú priamo so sádrou, či? Ako si to mohlo zdravotné zariadenie dovoliť, že mu ich nedali?“ reaguje zaskočene pani Eva. Podľa niektorých ich nedostal zrejme preto, lebo neplatí odvody. Barle totiž nedáva zdravotné zariadenie. Predpisujú sa na recept, pričom je potrebné si ich vyzdvihnúť v lekárni alebo v predajni so zdravotnými pomôckami.

„Nie je to automaticky. Mňa v noci poslali z pohotovosti bez bariel. Mala som sa dostať do auta skackaním po zdravej,“ dodala  Niki.

Senčania majú srdce na správnom mieste

Pod príspevkom sa zhromaždilo viacero ľudí, ktorí sa pánovi bez domova rozhodli podať pomocnú ruku. V prípade, že barle doma nemali, spomenuli viacero organizácií, kde by mu ich mohli darovať. V Senci sa nachádza napríklad nezisková organizácia Ružová záhrada, ktorá pomáha starším, chorým alebo inak znevýhodneným osobám. O niekoľko kilometrov ďalej, v Bratislave, sa nachádza nezisková organizácia Depaul Slovensko. Jej členovia sa snažia pokryť rôzne potreby pre ľudí bez domova.


Pani Martina autorke príspevku odporučila, aby okrem neziskových organizácií kontaktovala aj úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Pod danou inštitúciou by mal byť vedený kurátor pre dospelých, ktorý spomínanému pánovi by mohol pomôcť nájsť vhodné zariadene pre dôstojný život.

Pomoc sa napokon dostala na správne miesto a okrem bariel bolo pánovi doručené aj jedlo. Zároveň od správkyne bytovky, v ktorej má byt, zistili, že stále je vlastníkom bytu, o čom nevedel ani on sám. Postihli ho exekúcie, no obydlie mu našťastie nikto nezval.

V pomoci pre neho obyvatelia Senca plánujú naďalej pokračovať. Okrem základných životných potrieb mu chcú venovať aj oblečenie či topánky.


Prečítajte si viac: