×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Bombové hrozby na školách vyšetrujú ako terorizmus, páchateľovi hrozí 25 rokov až doživotie. Zasiahla 270 škôl


Foto: Bombové hrozby na školách vyšetrujú ako terorizmus, páchateľovi hrozí 25 rokov až doživotie. Zasiahla 270 škôl Foto: Facebook/Matúš Šutaj Eštok

Druhý deň nového školského roka dostali školy výhražné maily, ktoré ich informovali o bombovej hrozbe. Policajti tak začali školy prehľadávať a evakuovať. Ministri vnútra a školstva Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Tomáš Drucker (Hlas-SD) na tlačovej konferencii informovali, že sa hrozba nepotvrdila. 

„Odporučili sme riaditeľom dotknutých škôl, aby od 11:00 prerušili vyučovanie, aj napriek tomu, že sa hrozba nepotvrdila. Od rána sme intenzívne komunikovali so všetkými školami, aby si kontrolovali e-maily. Počas minulých útokov si ich niektoré z nich našli s oneskorením a navodzoval sa pocit, že sa útoky opakujú. Pripravili sme tiež kompletný krízový plán ako riešiť takéto útoky,“ dodáva Drucker. V manuály, ktorý ministerstvo školstvo pre školy pripravilo nájdu učitelia napríklad stabilizačné techniky, ktoré pomôžu deťom pri úzkosti či panike.


Bombová hrozba zasiahla 270 škôl a prípad rieši nový policajný útvar ÚBOK. Policajný viceprezident Rastislav Polakovič potvrdil, že po konzultácii s prokurátorom bolo v prípade  začaté trestné stíhanie za hrozbu teroristického útoku a páchateľovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie.


„Traumatizovanie detí nahlasovaním bombových hrozieb na školách je takým prejavom perfídnosti, ktorá pre jeho závažnosť vyvolá nekompromisnú reakciu OČTK. Deti a ich záujem musia byť na prvom mieste,“ napísal generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Na bombovú hrozbu reagujú aj bratislavské mestské časti. „Základná škola Vazovova opäť čelí mimoriadnej situácii pre nahlásené bombové hrozby. Pani riaditeľka je v kontakte s políciou, deti budú podľa pokynov vyzdvihovať rodičia. Je skutočne odsúdeniahodné, že musia naše deti a učitelia opäť čeliť takejto situácii - tentokrát doslova prvý riadny vyučovací deň po začiatku školského roka. Vopred veľká vďaka patrí všetkým, ktorí pracujú na organizácii presunov, evakuácii, upokojujú deti a najmä rodičov. Verím, že všetko zvládneme s pokojom a bez akejkoľvek ujmy na zdraví,“ uviedlo Staré Mesto

Situáciu komentoval aj prezident Peter Pellegrini, ktorú bombovú hrozbu odsúdil. „S rozhorčením som prijal správu, že len deň po začiatku školského roka čelili stovky základných škôl hrozbe bombového útoku. Zásah do vyučovania tisícov detí, strach ich rodičov a stres stoviek učiteliek a učiteľov je výsledkom odsúdeniahodného konania niekoho, kto si buď neuvedomuje dôsledky svojich činov, alebo hlboko pohŕda prácou pedagógov, policajtov i obavami rodičov. Takéto správy sa množia vo viacerých oblastiach, spôsobujú čoraz väčšie obavy, komplikácie i skutočné hospodárske škody a zasluhujú si prísny trest. Verím, že polícia nasadí všetky sily, aby boli páchatelia čím skôr odhalení a zaslúžene potrestaní,“ uviedol v stanovisku. 

Prečítajte si viac: