×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Vyšetrovateľ NAKA stihol obviniť exministra financií Jána Počiatka v kauze Tipos


Foto: Vyšetrovateľ NAKA stihol obviniť exministra financií Jána Počiatka v kauze Tipos Foto: Vláda SR

Bývalý minister financií za Smer-SD Ján Počiatek bol obvinený v kauze Tipos. Prípad vyšetrovala NAKA pod záštitou špeciálnej prokuratúry, ktorá bola zrušená. Najnovšie sa na základe rozhodnutia policajného prezidenta Ľubomíra Soláka zruší aj NAKA a jej vyšetrovatelia budú preradení na nižšie pozície, vrátane toho, ktorý vyšetroval Tipos.

Obvinenie mal podľa informácií SME vzniesť ešte v júni. Počiatek sa mal dopustiť trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Kým vyšetrovateľa preradili do Nitry, prípad bol priradený pod Úrad boja proti organizovanej kriminalite, kde sa mu bude venovať nový vyšetrovateľ. 

Ján Počiatek sa v januári 2009 stretol s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v jeho kancelárii. Prokurátor mal vo svojej šperkovnici ukrytú kameru, ktorou rozhovor s ministrom financií nahrával. Nahrávky sa neskôr objavili v trezore Mariána Kočnera. U Trnku si dohadoval krytiekrytie v kauze Tipos, v ktorej Slovenská republika prišla o približne 13 miliónov eur.

Počiatkovo meno sa v politike spomínalo aj v roku 2020, hoci v roku 2016 z nej dobrovoľne odišiel. Igor Matovič navštívil jeho vilu v Cannes a vyvesil na ňu nápis majetok Slovenskej republiky. Podľa lídra vtedajšieho OĽaNO je otázne, či si na ňu Počiatek zarobil legálne. 

Prečítajte si viac: