×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Inzerát, ktorý chytil za srdce všetkých Bratislavčanov. Mamička hľadá pre svojho syna dedka, ktorý by s ním trávil čas


Foto: Inzerát, ktorý chytil za srdce všetkých Bratislavčanov. Mamička hľadá pre svojho syna dedka, ktorý by s ním trávil čas

Kým v minulosti sa ľudia zoznamovali vonku, v súčasnosti tento tradičný spôsob nahradili aj sociálne médiá. Bratislavčanka Petra tiež skúša svoje šťastie, známosť však nehľadá pre seba. V miestnej facebookovej skupine zverejnila milý inzerát, kde pre svojho synčeka hľadá dedka.

„Môj otecko a náš naj deduško už nás nejaký rok stráži z nebíčka. Možno to niekomu príde vtipné, ale môjmu synčekovi deduško chýba. A tak hľadám niekoho, kto možno vnúčatá nemá alebo mať nemôže, komu možno tiež chýba spoločnosť na občasne trávenie spoločných chvíľ,“ uviedla vo svojom príspevku.

Pod inzerátom sa zhromaždilo viacero ľudí, ktorí sa jej pokúsili pomôcť. „Neviem, či to tak funguje aj na Slovensku, ale môj syn napríklad chodil cez prázdniny do domova dôchodcov sa hrať tombolu. Najlepšiu kamarátku mal 99-ročnú babičku,“ priblížila svoju podobnú skúsenosť ďalšia mamička.

Na margo toho pani Eva uviedla dva domovy dôchodcov na Sklenárovej a Pažitkovej ulici v Bratislave, kde by so svojím synčekom mohla skúsiť šťastie. Napríklad v Japonsku ide o bežnú prax, že si ľudia môžu adoptovať starého rodiča. V iných krajinách sa zas domovy pre seniorov stavajú vedľa detských domovov, vďaka čomu sa môžu navzájom navštevovať.

Pokiaľ ide o Slovensko, nachádza sa tu viacero organizácií, ktoré vytvárajú rodinu pre osamelých seniorov či zdravotne znevýhodnených ľudí. Jednou z nich je projekt Vnučka.sk, ktorý funguje od roku 2017. Ponúka aj možnosť adopcie starých rodičov, pričom ich môžete zobrať na dovolenku alebo na rôzne kultúrne podujatia.


Na rovnakom princípe funguje aj Babička zo susedstva, ktorá sídli v bratislavskom Ružinove. S daným projektom má skúsenosť aj pani Zdenka, ktorá pre svoje deti tak našla deduška. „Nám našli dedka, takže občas sa prihlásia aj muži. Skúste sa tam prihlásiť a napísať, že máte vyslovene záujem o dedka. My na toho svojho nakoniec nemáme ani čas, tak možno by sa dalo, že by som vám ho prenechala,“ ponúkla potenciálne riešenie.

Niektorým spomínaný inzerát prišiel podozrivý či dokonca vtipný. „Na strate, ktorú pociťuje vnúčik, nie je nič vtipné. Dieťa ju vníma dlho a citlivo ju spracúva,“ obhájila zámer mamičky Svetlana.

„Myslím, že je to krásna myšlienka navzájom si pomôcť. Babičky a deduškovia sú veľmi dôležité osoby v živote našich detí. Držím pästičky, nech nájdete niekoho, kto bude nový člen vašej rodiny,“ dodala Miroslava.


Prečítajte si viac: