×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Cítili ste v Petržalke silný zápach? Obyvateľov vyrušil o tretej ráno. Zistili sme, čo ho spôsobilo


Foto: Cítili ste v Petržalke silný zápach? Obyvateľov vyrušil o tretej ráno. Zistili sme, čo ho spôsobilo Foto: Google Maps

Za uplynulé dni meteorológovia v Bratislave namerali zvýšené hodnoty smogu, dusičnanov a ozónu v ovzduší. Petržalčania sa navyše sťažujú, že v mestskej časti cítiť silný zápach čpavku. Redakcia Bratislavaku preto zisťovala, odkiaľ zápach prišiel a v dôsledku čoho je ovzdušie znečistené.

„Cíti niekto v oblasti Vígľašskej z ulice silný chemický zápach (ako čpavku)? Pozatvárala som kvôli tomu všetky okná. Nestala sa niekde nejaká chemická havária? Je to dosť intenzívny zápach,“ pýtala sa Kristína svojich susedov. Príspevok napísala o v pondelok o tretej ráno. Večer z nedele na pondelok boli podľa meraní SHMÚ zvýšené hodnoty ozónu, dusičnanov a smogu v atmosfére. 

Ozón je silný oxidačný plyn a pri vysokej koncentrácii môže spôsobiť akútne či chronické zdravotné problémy. Medzi rizikové skupiny patria ľudia s ochorením srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, malé deti či tehotné ženy. 

„Tento smrad bol už podvečer strašne cítiť pri Slnečniciach, som si myslela, že klasika čistička lebo tu u nás to nebolo, ale to čo nastalo v noci bol masaker,“ napísala Martina. Slovnaft išiel bomby, ale keby to smrdel Slovnaft, tak by to bolo cítiť aj v Ovsiští a toto bolo vyslovene len Lúky,“ hovorí Adriana. 

Jeden z obyvateľov si všimol požiar. „Zobudil som sa na zápach ohňa a videl som ako išli hasiči po Betliarskej smer ku konečnej autobusov, ale za približne 10 minút sa vrátili a išli na Dolnozemskú smer mesto. Mali aj majáky spustené,“ hovorí Milan. 

Redakcia sa snaží zistiť, odkiaľ zápach prišiel. Kontaktovali sme bratislavských hasičov aj rafinériu. Hovorca Slovnaftu Anton Molnár nám potvrdil, že obyvatelia mohli byť svedkami výrazného horenia na poľných horákov a zvýšeného hluku. „Čo sa týka zápachu,  rafinéria neprodukovala zápach, ktorý opisujú obyvatelia. Treba spomenúť fakt, že SHMÚ vydalo v uplynulých dňoch výstrahu na smogovú situáciu pre prízemný ozón. To znamená, že kvalita vzduchu je výrazne zhoršená, čo môže spôsobovať vyššiu senzibilitu pri rôznych zápachoch produkovaných z rôznych zdrojov,“ dodáva. 

Slovnaft teda za zápach nemôže a z odpovede, ktorú sme dostali od hasičského zboru vyplýva, že ho pravdepodobne spôsobila čistička odpadových vôd. 

„V súvislosti s preverením silného zápachu boli bratislavskí hasiči privolaní dnes približne o 01.00 hod. na Béžovú ulicu, kde preverovali nahlásený zápach po plyne. Hasiči po vykonaní prieskumu zistili, že zápach by sa mal šíriť od neďalekej čističky odpadových vôd, ktorý je podľa obyvateľov ulice cítiť pravidelne. Meranie elektronickým analyzátorom nebezpečenstva plynov a pár neodhalilo zvýšené hodnoty nebezpečných látok,“ povedal pre Bratislavak.sk hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave Štefan Koči. 


 

 

 

 

 

 

Prečítajte si viac: