×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Známa bratislavská cukráreň má dlhovať mzdy bývalým zamestnankyniam, podnik reaguje


Foto: Známa bratislavská cukráreň má dlhovať mzdy bývalým zamestnankyniam, podnik reaguje Foto: koláž, Facebook/Zväz Priama Akcia a Instagram/veganana___

Bratislavská vegánska cukráreň VegaNana sa dostala pod paľbu Zväzu Priama akcia. Ten v mene troch bývalých zamestnankýň cukrárne zverejnil podpornú výzvu, ktorou chcú dotlačiť vedenie podniku, aby vyplatilo dlžné mzdy svojim bývalým zamestnankyniam.

VegaNana sídli v bratislavskom Starom meste na Bielej ulici, pričom okrem vegánov si ju obľúbili aj ľudia s intoleranciami a alergiami. V auguste minulého roku ju založila cukrárka Katarína Podhorová, majiteľkou podniku má byť jej dcéra Alexandra.

Zväz Priama Akcia o situácii informoval na sociálnom médiu, pričom mali viesť niekoľko rozhovorov s poškodenými zamestnankyňami Janou, Laurou a Veronikou. Každá z nich sa o práci v cukrárni vyjadrili pozitívne, no nešlo o bezproblémovú reštauráciu.


Tvrdia, že VegaNana bola z pracovnoprávneho hľadiska pre nich od začiatku veľkým sklamaním. Mzdu dostala na čas len Veronika, aj to len v jednom prípade. 

Napriek nevyplateným mzdám verili slovám o tom, že ide len o ťažký začiatok. V apríli tohto roku sa rozhodli zoprieť šéfke Katarína Podhorovovej. Oznámili jej, že ak nedôjde k vyplateniu dlžných miezd, odmietnu chodiť do práce. A tak sa aj stalo.

Zorganizovali offline aj online akciu

Zväz Priama akcia zorganizovala 13. augusta sprievod podporovateľov, kedy odovzdali v cukrárni aj vo výrobni list s požiadavkami.  Keďže ani jednu zo zodpovedných osôb nezastihli osobne, list im zaslali aj emailom a doporučeným listom.


„V liste sme jasne uviedli, že v prípade nesplnenia požiadaviek do 27. augusta zorganizujeme kampaň na podporu Jany, Laury a Veroniky,“ ozrejmil Zväz Priama akcia. Podľa ich slov bola jediná reakcia zablokovanie účtov zamestnankýň na Instagrame.

Z tohto dôvodu spustili online podpornú akciu, v ktorej žiadajú od podporovateľov, aby kontaktovali šéfku VegaNana rôznymi spôsobmi, napríklad mailom, správou na sociálnych sieťach alebo telefonicky.

Cukráreň vidí situáciu úplne inak

Cukráreň VegaNana taktiež zverejnila svoje stanovisko deň po spustení online akcie. V ňom tvrdia, že sa k vzniknutej udalosti nechceli vyjadrovať, no urobia tak z úcty k zákazníkom, obchodným partnerom, priateľom a súčasným zamestnancom.

Zväz Priamu akciu označili za anarchosyndikalistickú skupinu bez právneho podkladu a overených faktov. Bývalé pracovníčky a ľudí, ktorí podľa nich zdieľali nepravdivé informácie, údajne riešia mimo sociálnych sietí.

„Každý, kto podniká a má zamestnancov, vie ako funguje sociálna a zdravotná poisťovňa, inšpektorát práce, hygiena a obchodná inšpekcia. Tak ako sa píše v článku, ani jeden z týchto pokusov nepriniesol ‚zjavne nimi‘ požadované výsledky,“ reagovala bratislavská vegánska cukráreň VegaNana na kritiku Zväzu Priama akcia.

Podľa zoznamu dlžníkov Sociálnej poisťovne VegaNana dlží poisťovni sumu 6 104,12 eur a Všeobecná zdravotná poisťovňa (VŠZP) vykazuje voči cukrárni pohľadávku vo výške 2 627,90 eur. Na mzdách by mala podľa Zväzu Priama akcia dlhovať 8520,28 eur.

Prečítajte si viac: