×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Michal Kovačič predstavil svoj nový projekt 360°. Cez noc mu naň Slováci vyzbierali 200-tisíc eur


Foto: Michal Kovačič predstavil svoj nový projekt 360°. Cez noc mu naň Slováci vyzbierali 200-tisíc eur Foto: Donio.sk

Po mesiacoch špekulácií o tom, ku ktorému médiu sa Michal Kovačič po odchode z Markízy pridá, moderátor oznámil svoje rozhodnutie. Prekvapil mnohých. Spolu so svojim bývalým kolegom z TV Markíza Adelom Ghannamom a bývalou redaktorkou RTVS (STVR) Barborou Šišolákovou zakladá nový projekt 360°. Názov predstavuje ambíciu projektu zastúpiť všetky uhly pohľadu.

Kovačič svoje plány prezradil na diskusii Denníka N, ktorá sa konala v nedeľu večer v bratislavskom podniku Kácečko. 360-tka sa má venovať investigatívnej žurnalistike, ktorá z televízií mizne, rozhovorom a vysvetľujúcim videám k jednotlivým kauzám. 

Založiť nové médium nie je lacná záležitosť, Kovačič a jeho tím preto spustili crowdfungingovú kampaň cez Donio. Pôvodný miľník 50-tisíc eur presiahli za pár hodín a doslova cez noc na projekt vyzbierali 200-tisíc eur. Počas nedeľného večera stránka Donio pre obrovský záujem darcov spadla. Na prvý rok fungovania by podľa Kovačičových odhadov potrebovali 500-tisíc eur. Potom chcú fungovať na princípe predplatného. 

Zdroj: Donio.sk

Slovensko už v histórii dokázalo zvládnuť rôzne ťažké skúšky. Demokracia však nedokáže prosperovať bez slobodných médií. Chceme robiť nezávislú televíznu novinárčinu dostupnú pre čo najviac ľudí,“ povedal Kovačič. Jeho tím je nateraz osemčlenný. Okrem Šišolákovej a Ghannama sa na projekte podieľa aj strihač, kameraman a produkčná. 


Michal Kovačič bol od moderovania politickej relácie Na telo odstavený koncom mája, kedy prehovoril o cenzúre, ktorá sa v televízii zo strany vedenia diala. Na konci relácie počas živého prenosu varoval pred orbanizáciou slovenských médií. „Boj o podobu spravodajstva televízie Markíza prebieha už celé mesiace. Čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia. Pokusy o cenzúru v diskusiách začali hneď začiatkom roka a dennodenným tlakom krátko na to čelili aj Televízne noviny,“ povedal moderátor vo svojom poslednom Na telo. 


Vedenie sa rozhodlo ho od moderovania odstaviť hneď po tom a ďalšie relácie Na telo zrušilo. Na podporu Kovačiča podpísalo 120 jeho kolegov otvorený list a redakcia krátko na to vstúpila do štrajkovej pohotovosti. Odborári s vedením napokon vyjednali podmienky, v ktorých sa TV Markíza zaviazala, že bude dodržiavať základné novinárske princípy. 


Prečítajte si viac: