Čo stavajú v Rači pod Slancom? Projekt má viac ako 10 rokov, spustenie výstavby obyvateľov prekvapilo


Výstavba bytov v lokalite Pod Slancom v Rači

Foto: Čo stavajú v Rači pod Slancom? Projekt má viac ako 10 rokov, spustenie výstavby obyvateľov prekvapilo Foto: FB Linda Tóthová

Stavebný ruch v malebnej lokalite na svahoch malých Karpát prekvapil obyvateľov Rače. Ide pritom o projekt, ktorého začiatky sa datujú až do roku 2013. Pod Slancom by mal vzniknúť obytný dom s dvadsiatimi bytmi. Obyvateľov Rače však trápi prístupová cesta k stavenisku, ktorá je zanesená hlinou a prachom z nákladiakov.

Vie niekto aká stavba sa pod Slancom chystá? - Položila otázku v komunitnej račianskej skupine na sociálnej sieti Linda. Viacero diskutujúcich jej správne odpovedalo, že ide o bytový dom. To potvrdzujú aj informácie, ktoré zverejnil starosta Rače Michal Drotován.

Stavba bola umiestnená územným rozhodnutím zo dňa 2.7.2018 (právoplatné 12.11.2018) a stavebným povolením, ktoré nadobudlo právoplatnosť 28.3.2023, napísal starosta ešte v auguste na sociálnej sieti.

História stavby je však ešte omnoho staršia a siaha až do roku 2013. Vtedy bol predložený zámer výstavby v lokalite Pod vinohradom v časti Dolný Slanec. Posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) odštartovalo v roku 2016 a o rok neskôr bolo vydané záverečné stanovisko. Problémom sa stali predovšetkým navrhované prístupové cesty, ktoré spája Malokrasňanskú ulicu s vinohradmi. Projekt sa však dostal až na súd a rozhodovala o ňom aj prokuratúra. Stavebné povolenie vydala račianska samospráva v roku 2022. 

Račanov trápi prístupová cesta na stavenisko

Obyvatelia Rače majú problém predovšetkým so znečistením prístupovej cesty na stavenisko. Stavebné práce sa začali v auguste a podľa niektorých vyjadrení cestu používajú okrem stavebných strojov aj stovky ľudí.


Prístupová cesta k ich stavenisku, po ktorej denne chodia stovky ľudí je už teraz zanesená hlinou a prachom z ich nákladiakov. Ako je ošetrené, a by to udržiavali v čistote? - Opýtal sa Marek. Odpovedal mu priamo starosta Rače Michal Drotován, ktorý avizoval prešetrenie udržiavania čistoty na ceste. Problémom však je, že cesta je vo vlastníctve developera.

Ide o komunikáciu vo vlastníctve rovnakej firmy - Grunt (odkúpili ju v minulosti od PD Vinohrady)- keďže ide o účelovú komunikáciu, tak žiaľ zákon vôbec nepamätá na situáciu, ak znečisťuje komunikáciu jej vlastník a správca. Preveríme tie stavebné práce firmy Slanec Rača - tie nám oznámili len dnes - , čo je iný subjekt, oznámil začiatkom augusta starosta. Dodal, že vlastníka cesty už oslovili a vyzvali ho na čistenie komunikácie.

Zdroj: FB Michal Drotován



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj