×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Ružinovčanom miznú veci z predzáhradiek bytových domov. Môžu priestory zabezpečiť kamerou?


Foto: Ružinovčanom miznú veci z predzáhradiek bytových domov. Môžu priestory zabezpečiť kamerou? Foto: snímka obrazovky; Google Street View

Obyvatelia hlavného mesta v lokalite Ružinov sa snažia zveľaďovať okolie svojich obydlí, aby tam vytvorili pekné a príjemné miesto na život. Lenže neraz ich práca vyjde na nanič, keďže sa potykajú s vandalizmom, či drobnými krádežami aj z ich predzáhradiek.

Takéto vyčíňanie prerástlo trpezlivosť obyvateľky bytového domu Haburskej 14 na Štrkovca, a preto sa rozhodla na neho upozorniť na sociálnom médiu. Hovorí, že miestni sa o záhradu starajú a robí im radosť, no niekto im pravidelne odtiaľ berie veci.

„Dali sme tam krásne stojanové napájadlo pre vtáky – zmizlo. Dnes nám zmizli dva veľké kvetináče s rozkvitnutými muškátmi a pravidelne nám miznú rastliny,“ vysvetlila autorka príspevku Jana a dodala, že o záhradu sa starajú z vlastných financií.

Lenže ukradnuté predmety zo záhrad sa dejú aj na ďalších miestach. Vysadené rastliny mali zmiznúť aj zo Záhrady Hojdana, z Exnárovej ulice niekto ukradol 20 sadeníc tují a z pred bytových domov na Komárnickej 36-42 zmizlo 52 kríčkov krušpánu.


„Nám tiež mizli napájadlá, museli sme ich pripevniť reťazou,“ opísala Broňa a používateľka s menom Orlando uviedla, že na Herlianskej ulici miznú LED osvetlenie. Keďže verila, že sa to nebude opakovať, dala tam iné. Dokopy jej zmizlo už 7 svetiel.

Zhodujú sa na riešení

Keďže autorka príspevku si nevedela so situáciou poradiť sama, obrátila sa na ostatných používateľov s otázkou, či nevideli zlodeja jej vecí. Informácii o možnom páchateľovi sa nedočkala, no navrhli jej, aby tam nainštalovala bezpečnostnú kameru.

Ochrana osobných údajov je pálčivou témou, a preto sa niektorí ľudia môžu domnievať, že takéto umiestnenie kamery by bolo v rozpore s nariadením GDPR. Zákon 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov však dovoľuje snímanie verejných priestorov na účely ochrany verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality. Snímaný priestor však musí byť označený tabuľkou.

Prečítajte si viac: