×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Vandal zničil mostík a rozlial neznámu tekutinu na Vajnorských jazerách. Po páchateľovi pátra polícia


FOTO: Vandal zničil mostík a rozlial neznámu tekutinu na Vajnorských jazerách. Po páchateľovi pátra polícia
Galéria: 2 fotky
Foto: Facebook/Michal Vlček - starosta Vajnor

Letné prázdniny sa síce skončili, no teplé letné dni stále lákajú Bratislavčanov, aby sa schladili vo vode. Obľúbené Vajnorské jazerá sa však stali miestom závažného ekologického incidentu, na ktorý upozornil starosta Vajnor Michal Vlček.

Ešte minulú stredu v skorých ranných hodinách niekto zničil mostík a vylial nad vodnou hladinou neznámou tekutinu. Starostu mestskej časti sa domnieva, že ide penetračnú látku, no dodal, že túto skutočnosť musí potvrdiť expertíza.

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vodnú hladinu stabilizovali. Po tomto úkone mohli návštevníci jazier vidieť na hladine neutralizačnú látku. Na mieste zasahovala aj mestská polícia, príslušníci policajného zboru a inšpekcia životného prostredia.



Po vinníkovi tohto konania pátrajú príslušné orgány. StarostaVajnory Michal Vlček verí, že incident vyšetria. Tvrdí, že toto nehorázne konanie nemôže zostať bez následkov a vyvodenia zodpovednosti voči páchateľovi.

„Takéto konanie v slušnej spoločnosti nemá miesto, zaťažuje záchranné zložky, ktoré mohli byť inde, spôsobuje škody na životnom prostredí a je bezohľadné voči verejnosti, ktorá areál využíva v letnom období na oddych,“ ozrejmil starosta Vajnor Vlček.

Čo hrozí páchateľovi?

Znečisťovanie a poškodzovanie prírody je na Slovensku trestné. Podľa Trestného zákona môže osoba, ktorá spôsobí značnú škodu na povrchových alebo podzemných vodách, alebo ovzduší, čím zhorší ich kvalitu, dostať trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

V prípade, že páchateľ spôsobí škodu veľkého rozsahu, ide o trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Ak značné škody napácha z nedbanlivosti, čaká ho trest šesť mesiacov a tri roky, pri veľkej škody spôsobenej nedbanlivosťou dostane trest jeden až päť rokov. 



Prečítajte si viac: