×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Fico rečnil o hokeji aj olympiáde, Pellegrini vyzdvihol boj za slobodu. Oslavy SNP vyvrcholia vojenskou prehliadkou


Foto: Fico rečnil o hokeji aj olympiáde, Pellegrini vyzdvihol boj za slobodu. Oslavy SNP vyvrcholia vojenskou prehliadkou Foto: FB Ministerstvo obrany

V Banskej Bystrici si dnes tisíce ľudí pripomínajú Slovenské národné povstanie. 80. výročie ozbrojeného vystúpenia proti režimu prezidenta Jozefa Tisa kolaborujúceho s nacistami, verejnosť ale aj vrcholní politici oslávili tradične v priestoroch múzea SNP. Hlavné prejavy predniesli prezident Peter Pellegrini a premiér Robert Fico. Kým Pellegrini pripomenul predovšetkým odkaz SNP pre súčasnosť, premiér Fico rečnil o údajnom pocite Európy rozhodovať za iných. Veľkolepé oslavy v uliciach Banskej Bystrice vyvrcholia vojenskou prehliadkou.

Hrdinský odkaz Slovenského národného povstania, utkaný z príbehov konkrétnych statočných ľudí, z nás vytvorili sebavedomý národ. Ctime si skutočných hrdinov, ktorí bojovali za našu slobodu, inšpirujme sa ich ľudskými príbehmi a vštepujme ich mladým generáciám. Nikdy nedovoľme, aby sa tento významný okamih stal len formálnou súčasťou našich životov, napísal prezident Peter Pellegrini na sociálnej sieti. Prezident zároveň pripomenul, že v SNP sa dokázali spojiť všetky relevantné názorové a politické prúdy, kým dnes je spoločnosť rozdelená.

Na rozdiel od prezidenta Pellegriniho bol premiér Robert Fico vo svojom prejave omnoho konfrontačnejší. V SNP išlo podľa neho o nastolenie mieru a sviatok povstania by mal byť podľa Fica spojený s mierovými slávnosťami. Okrem toho Fico vyhlásil, že Európania majú pocit, že majú právo rozhodovať za iných a hovoriť im, čo je a čo nie je správne. „Že máme právo povedať, toto nemôžeš písať, toto nemôžeš hovoriť, ty nemôžeš ísť hrať hokej, ty nemôžeš ísť súperiť na olympijské hry,“ povedal Fico v prejave.

Premiér tiež vyhlásil, že žijeme v ilúzii a myslíme si, že by svet bez nej nevedel prežiť. „Ak má niekto suverénny alebo a sebavedomý názor, okamžite je potláčaný. Myslíme si, že sankciami vyriešime celý svet.“

Fico oslavoval s Bratčikovom. Na tribúnu sa s ním nepostavil ani jeden premiér, či prezident susednej krajiny

Fico tiež v Banskej Bystrici privítal potomkov partizánskych bojovníkov z Ruska a Bieloruska. V samotnom povstaní však bojoval aj veľký počet partizánov z Česka, Rumunska či Francúzska, tých však osobitne nespomenul. Osláv sa zúčastnil aj ruský veľvyslanec Igor Bratčikov. Na rozdiel od minulosti chýbali prezidenti, či premiéri susedných štátov, alebo štátov EÚ a NATO. Tieto krajiny zastupovali len predstavitelia diplomatického zboru.

Oslavy SNP v Banskej Bystrici vyvrcholia vojenskou prehliadkou a večerným galaprogramom.


Opozícia: opäť je tu snaha ukradnúť povstanie

Opozičné politické strany vládu za pompézne oslavy SNP kritizovali už pred samotnými oslavami. Pripomínajú však, že SNP je symbolom boja za slobodu a nepatrí len komunistom, či partizánom z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Opozícia zároveň kritizovala účasť ruského veľvyslanca Bratčikova, čo označila za neprípustné vzhľadom na to, že Rusko vedie agresívnu dobyvačnú vojnu na Ukrajine.

Aj dnes sa do popredia dostáva nenávistná rétorika, ktorá rozdeľuje spoločnosť. Veľmi často sa k nej uchyľujú práve predstavitelia vlády, ktorí sa neštítia hroziť iným ľuďom násilím či označovať časť spoločnosti za ,rakovinu. Je to extrémne nebezpečná politika, ktorá iba zakrýva neschopnosť vlády riešiť problémy ľudí a v konečnom dôsledku táto politika uškodí všetkým,“ vyhlásila k výročiu SNP SaS.

Účasť veľvyslanca Ruskej federácie na oslavách SNP je podľa KDH neprípustná. Považujeme ju za provokáciu a pokus vládnej koalície legitimizovať Ruskú federáciu v jej vojne na Ukrajine. To, že sa veľvyslanec na oslavách zúčastnil, považujeme tiež za zneužitie osláv SNP, za ohýbanie histórie aj súčasnosti. Vláda R. Fica, ktorá ho pozvala, asi zabudla na dôležitý fakt, a síce, že nás Ruská federácia označila za nepriateľskú republiku! - Napísalo na sociálnej sieti Kresťanskodemokratické hnutie.

 

Prečítajte si viac: