×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Desivá situácia v bratislavskej električke. Vodička takmer privrela do dverí matku s kočíkom, údajne mala byť na mobile


Foto: Desivá situácia v bratislavskej električke. Vodička takmer privrela do dverí matku s kočíkom, údajne mala byť na mobile Foto: Ilustračné foto/pexels.com,Facebook/Dopravný podnik Bratislava

Bratislavskí vodiči električiek čelia kritike. Pred pár dňami bola jedna z obyvateliek svedkom nepríjemnej situácie. Ako tvrdí, na Námestí svätého Františka mala vodička električky takmer zavrieť medzi dverami mamičku s kočíkom. Nešťastiu sa vyvarovala len tak tak, pričom údajne sa mala pozerať do telefónu.

„Nestalo sa prvýkrát, čo som to videla. Úplne bežná prax zatvárať do dverí kočíky a dôchodcov s problémami s chôdzou. Máte kamery, spätné zrkadla. Treba pozerať do nich a nie do telefónu, než sa stane nejaké nešťastie,“ hnevá sa.

Jej sťažnosť rozprúdila horúcu diskusiu. „Deje sa to aj v autobusoch. Sama som to zažila, keď som v stredných dverách pomáhala starým ľuďom s chodítkom. Len nedávno sa mi to stalo dvakrát po sebe,“ podelila sa s podobnou skúsenosťou pani Iveta.

„Ešte lepšie, keď telefonujúci šofér autobusu preletí cez križovatku na červenú a skoro zrazí chodca, ktorý ma zelenú. Som zvedavá, či dotyčný dostal napomenutie,“ pridáva sa ku kritike pani Anna.

Nešťastná udalosť sa stala aj takmer pred šiestimi rokmi, kedy vodič autobusu zavrel kočík do dverí. V tom čase sa v ňom nachádzalo dieťa. Kočík bol našťastie z pevnej konštrukcie, v dôsledku čoho nedošlo k žiadnej ujme na zdraví.

„V žiadnom prípade nechcem obhajovať pozeranie do telefónu, ale v kamere a zrkadle vidíme menej, ako si myslíte,“ pridáva sa k diskusii vodič električky.

Mamičky s kočíkom svoj nástup musia ohlásiť

Podľa niektorých bolo pochybenie na strane mamičky. Medzi jej povinností patrí, aby sa pred vstupom do električky s kočíkom nahlásila u vodiča. Dvere fungujú na princípe fotobunky. Pokiaľ dlhšie neregistruje pohyb, automaticky ich zavrie. Avšak hneď ako opäť zaregistruje pohyb, ich zatváranie sa preruší. Novšie autobusy majú na stredných dverách modré tlačidlo, ktoré stačí pred nástupom použiť.


Jeden z cestujúcich na nedávnu situáciu poslal sťažnosť na Dopravný podnik Bratislava (DPB). Sťažnosť je neopodstatnená. Mamička s kočíkom má povinnosť nahlásiť sa u vodiča, aby prípadne mohol práve takémuto niečomu zabrániť, lebo v tom prípade sa otvárajú dvere iným tlačidlom, ktoré nie je naviazané na fotobunku,“ uvádza sa v odpovedi DPB.

„Vždy výstup s kočíkom oznamujeme príslušným tlačidlom. Odkedy na nás vybehol vodič, či nevidím, že zastávka nie je na znamenie, už to nerobím,“ podotkla na margo toho jedna z mamičiek.

Ohľadom danej problematiky sme kontaktovali Dopravný podnik Bratislava. Článok budeme aktualizovať o jeho stanovisko.




Prečítajte si viac: