×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Bývalý prokurátor Harkabus reaguje na doživotnú rentu pre Žilinku: Je to platba za to, že človek odíde


Foto: Bývalý prokurátor Harkabus reaguje na doživotnú rentu pre Žilinku: Je to platba za to, že človek odíde Foto: Facebook/Maroš Žilinka, Matúš Harkabus

Politické vody včera rozvíril poslanecký návrh Daniela Karasa zo Smeru-SD. Po takmer roku v parlamente prišiel so svojím vôbec prvým poslaneckým návrhom, ktorý upravuje výsluhové dôchodky prokurátorov a priznáva generálnemu prokurátorovi doživotnú rentu. 

Na tú by mal nárok už po štyroch rokoch vo funkcii, hoci funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov. Podmienky by mal teda výhodnejšie než premiér, ktorému ju renta priznaná ak je vo funkcii dve úplné funkčné obdobia. Vtedy dostane rentu vo výške jedného poslaneckého platu, ktorý je dnes stanovený na 4076 eur. 

Karas navrhuje, aby mal generálny prokurátor rentu, ktorá je 1,3 násobkom poslaneckého platu, teda 5200 eur. Maroš Žilinka by teda zarábal viac než premiér. Opozícia návrh kritizovala a vyslovila podozrenie, že ho Karas nepísal sám. „Keď sa pozrieme na jeho legislatívnu techniku, je pomerne blízka technike generálnej prokuratúry. Predložil ju poslanec Karas, ktorý predtým nikdy nepredložil poslanecký návrh. Je to osobitne podozrivé. Javí sa to ako legálna korupcia zo strany Smer, získať si prokurátorov,“ povedala poslankyňa SaS Mária Kolíková.



Generálna prokuratúra naopak návrh víta.  „Otázka výsluhových dôchodkov prokurátorov je dlhodobo a silno rezonujúca v prokurátorskej obci a jej vyriešenie by bolo naplnením dlhoročných legitímnych očakávaní,“ uviedla jej hovorkyňa Zuzana Drobová. 

Bývalý prokurátor Matúš Harkabus, ktorý v minulosti vyšetroval vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, návrh kritizuje a tvrdí, že nejde o žiadny výsluhový dôchodok. „Nikto z prokurátorov si neprispieval do žiadneho osobitného fondu na dôchodok, kde sa pracovne aktívni solidarizujú s vyslúžilcami (ako policajti, vojaci). Prokurátori si platia a budú platiť len klasické odvody do Sociálnej poisťovne. Sme asi jediná krajina na celej Zemeploche, ktorá bude mať schválenú dávku akože dôchodkového zabezpečenia, aj keď ste si neplatili žiadny odvod,“ uvádza Harkabus a dodáva, že v skutočnosti ide o platbu za to, že človek odíde. 

„Presnejšie ide o platbu, ktorá je figovým listom zakrývajúcim miesto, ktoré väčšina ľudí verejne neukazuje. V tomto prípade ide o figový list zakrývajúci (chabo) zahanbujúcu doživotnú rentu pre Maroša Žilinku,“ uzatvára. 

Matúš Harkabus z prokuratúry odišiel po tom, čo ho Maroš Žilinka po zrušení špeciálnej prokuratúry prevelil na netrestný úsek. S kolegom Danielom Mikulášom chceli pracovať v na prokuratúre v Žiline, generálny prokurátor však ich návrhu nevyhovel. Žilinkovo riadenie prokuratúry Harkabus prirovnal obdobiu normalizácie. 

Prečítajte si viac: