×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Čo robiť po uštipnutí hmyzom? Rooseveltova nemocnica radí, ako správne zakročiť


Foto: Čo robiť po uštipnutí hmyzom? Rooseveltova nemocnica radí, ako správne zakročiť Foto: pixabay.com

Uštipnutie hmyzom môže byť nielen bolestivé a nepríjemné, ale pre niektorých ľudí aj veľmi nebezpečné. Reakcia organizmu na uštipnutie je individuálna a u niektorých osôb sa nemusia vyskytnúť žiadne ťažkosti.

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta Banská Bystrica na sociálnej sieti poskytla rady a informácie, ktoré môžete využiť po uštipnutí hmyzom. 

Prvotná reakcia je kľúčová

Pri uštipnutí je dôležité rýchlo zareagovať. Alergická reakcia sa môže prejaviť v priebehu niekoľkých minút. Ak sú však príznaky len lokálne, nie je dôvod na paniku.

Svrbenie, začervenanie a opuch sú bežné prejavy, s ktorými sa stretol každý z nás. V tomto prípade je dôležité miesto uštipnutia umyť, vydezinfikovať a schladiť. Je tiež nevyhnutné vyhnúť sa škrabaniu, aby sa predišlo infekcii.


Nadmerná reakcia organizmu

V zriedkavých prípadoch môže dôjsť k nadmernej reakcii organizmu na uštipnutie, známej ako anafylaktický šok. Medzi príznaky patria ťažkosti s dýchaním, opuch tváre a hrdla, nízky tlak a malátnosť.

V takýchto prípadoch je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Uštipnutie do oblasti úst a jazyka je obzvlášť nebezpečné, pretože môže zablokovať dýchacie cesty.

Ak viete, že máte zvýšené riziko anafylaxie, je nevyhnutné mať so sebou adrenalínové pero. Po jeho použití je potrebné ihneď vyhľadať lekársku pomoc, pretože anafylaxia môže vyžadovať ďalšiu liečbu a sledovanie v nemocnici.

Adrenalínové pero, Zdroj/ulekare.cz

Správa pre alergikov

Existuje účinná liečba, ktorá môže predchádzať vzniku anafylaktického šoku po uštipnutí hmyzom. Ak ste už zažili anafylaktický šok, je najlepšie vyhľadať alergológa, ktorý vám nastaví vhodnú liečbu a zníži riziko ťažkej alergickej reakcie v budúcnosti.

Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook/FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica