Dolinkovej ministerstvo zdravotníctva posúdi návrh Pandemickej dohody WHO. Prijať ju chcú v roku 2025, proti bol Kotlár


Pandemická komisia schválila štatúty pracovných skupín k Pandemickej dohode

Foto: Dolinkovej ministerstvo zdravotníctva posúdi návrh Pandemickej dohody WHO. Prijať ju chcú v roku 2025, proti bol Kotlár Foto: FB Zuzana Dolinková / FB Martina a Peter

Ministerstvo zdravotníctva informovalo o zriadení a schválení štatútov dvoch pracovných skupín. Obe pôsobia pod hlavičkou Pandemickej komisie Vlády SR. Pracovné skupiny budú po odbornej stránke posudzovať návrh Pandemickej dohody, ktorú presadzuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Jedna pracovná skupina bude po odbornej stránke posudzovať návrhy Pandemickej dohody, ktorej prijatie je plánované na Svetovom zdravotníckom zhromaždení v máji 2025, v prípade, že sa štátom nepodarí dosiahnuť konsenzus v skoršom termíne,“ informovalo na svojej webovej stránke ministerstvo. Druhá pracovná skupina, ktorej štatút schválili, bude posudzovať znenie revidovaných článkov dohody, ktoré boli prijaté 1. júna tohto roku.

„Obe expertné skupiny vychádzajú z už existujúceho štatútu Pandemickej komisie Vlády SR (Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky), ktoré boli rozšírené o členov z radov zdravotníckych odborníkov a odbornej verejnosti. Cieľom ministerstva zdravotníctva je dospieť k jednotnému postoju, ktorý bude v maximálnej možnej miere chrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov,“ dodal rezort zdravotníctva.

Nová pandemická dohoda WHO vyvolala na Slovensku veľké vášne po tom, ako sa od nej Slovensko ako jediná krajina na svete dištancovala. Stalo sa tak po nátlaku splnomocnenca vlády a poslanca Petra Kotlára. Ten tlmočil svoje výhrady k dohode na medzinárodnej konferencii koncom mája tohto roka.


Neskôr Kotlár šokoval výrokom, že pandémia covidu neexistovala. Povedal to na rokovaní parlamentného zdravotníckeho výboru. Kritizovala ho za to opozícia, ale aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trenčín
Žilina
Košice
Prešov
Nitra
Prešov
Košice
Žilina
Banská Bystrica
Trnava
Nitra
Trenčín
Trnava
Banská Bystrica