FOTO: Bratislava sa pochválila zelenými ostrovčekmi. Treba sa o ne aj starať a kosiť ich, odkazujú Vallovi obyvatelia


Nové zelené ostrovčeky vzniknú aj na jeseň

FOTO: Bratislava sa pochválila zelenými ostrovčekmi. Treba sa o ne aj starať a kosiť ich, odkazujú Vallovi obyvatelia
Galéria: 6 fotiek
Foto: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Zelené ostrovy vznikli už na niekoľkých bratislavských cestách. Magistrát ich inštaluje zväčša na križovatky, kde okrem estetickej úlohy plnia aj vodozádržnú funkciu a ochladzujú okolie. Zelené ostrovy na cestách sú súčasne prispôsobené podmienkam, ktoré v lete prajú skôr menej náročným rastlinám, ktorým nevadí prípadný nedostatok vlahy.

„Základ takmer každého nového vegetačného ostrovčeka tvoria druhy so schopnosťou znášať extrémne mestské podmienky – kavyle, marulky, rozchodníky, astry či gaury. Dopĺňame ich o kvitnúce trvalky ako sú liatry, rudbekie, echinacey, juky či ľaliovky, ktorým sa vždy potešia aj opeľovače. V prípade všetkých ide o suchomilné druhy, ktoré majú nízke nároky na zásobu vody a naopak vysoké na slnečné žiarenie,“ uvádza magistrát na sociálne sieti.

Bratislavská samospráva tiež tvrdí, že skladba a veľkosť, či výška vysadených rastlín korešponduje s dodržiavaním bezpečnosti na cestách. Významné sú z tohto dôvodu predovšetkým rozhľadové pomery a rastliny by nemali brániť vodičom vo výhľade.

„Aby bola dodržaná bezpečnosť a rozhľadové pomery, vysádzame také druhy, ktoré dosahujú v dospelosti výšku maximálne 70 cm. S výsadbou zároveň začíname vždy 50 cm od hrany obrubníka, aby nezasahovala do vozovky. V prípade ostrovčekov s väčšou výmerou a šírkou viac ako 1,5 m, vytvárame dve úrovne vegetácie – vyššiu v centrálnej časti ostrovčeka a nižšiu s pôdopokryvnými rastlinami na okraj,“ uvádza magistrát.

A práve starostlivosť o zelené ostrovy sa niektorým Bratislavčanom nepozdáva. Napríklad Patrik tvrdí, že na niektorých miestach už rastliny vážne vodičom vo výhľade prekážajú: Mohli by ste sa o tie rastliny aj starať a kosiť ich. Na Slovnaftskej cez ne nie je vidieť v smere od Nového Ružinova k Prístavnej, kde je na to samostatný odbočovací pruh.“


Naopak Erika každý jeden nový ostrovček so zeleňou víta. „Ostrovčeky s trvalkami sú skvelé. Stále ich obdivujem. Ďakujem, že stále pribúdajú.“ A rovnako Dalibor, ktorý sa však zaujíma aj o ďalšie skrášľovanie verejných priestorov v hlavnom meste: Som veľmi rád za tieto ostrovčeky. Jednak to skrášluje prostredie, udržiava vodu ale aj znižuje pevné plochy. Chcel by som sa však spýtať kedy budú zasadené rastliny do nových ostrovčekov na Prievozskej v križovatke s Miletičovou.“

Magistrát občanovi odpovedal priamo pod jeho otázkou, výsadbu zelene na spomenutom mieste plánujú na jeseň počas chladnejších dní.

Nové zelené ostrovčeky by ešte počas tohtoročnej jesene mali pribudnúť aj na Suchom Mýte, na križovatke Štefanovičova - Šancová a Junácka - Vajnorská.