Vláda zaradila tunel Karpaty medzi strategické investície. Stáť bude 1,5 miliardy, dokončiť ho plánujú v roku 2036


Vláda zaradila tunel Karpaty medzi strategické investície

Foto: Vláda zaradila tunel Karpaty medzi strategické investície. Stáť bude 1,5 miliardy, dokončiť ho plánujú v roku 2036 Foto: BSK / FB ministerstvo dopravy

Tunel Karpaty sa dostal medzi strategické investície. Rozhodla o tom vláda na rokovaní 21. augusta. Mohla by sa tak urýchliť príprava výstavby tunela, pretože zaradenie do zoznamu znamená jednoduchšie vyvlastňovanie pozemkov. Výstavba tunela by sa mala začať v 2029, dokončiť ho plánujú v roku 2036. Stavba by mala stáť podľa dnešných odhadov 1,5 miliardy eur.

„Celková dĺžka navrhovanej investície je 12,41 km (z toho 11,76 km tvorí tunel Karpaty). Plánovaný termín začiatku výstavby je 4. kvartál 2029 a plánovaný termín ukončenia výstavby je 2. kvartál 2036,“ uvádza materiál, ktorý schválila vláda.

Karpaty by sa tak stali najdlhším cestným tunelom na Slovensku a druhým najdlhším cestným tunelom v Európe.

„Veľkú väzbu má tento úsek diaľnice na rakúsku diaľničnú sieť, bolo by to najkratšie spojenie do Viedne. Veľmi to odľahčí Bratislavy a je tam predpoklad nárastu až na 240 tisíc kamiónov mesačne,“ povedal na tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády minister dopravy Jozef Ráž.



Vláda súčasne predpokladá, že tunel výrazne pomôže doprave v hlavnom meste, ktoré by po novom mohla vo veľkom obchádzať tranzitná doprava.

„Nový úsek diaľnice je súčasťou budovaného diaľničného obchvatu Bratislavy (diaľnica D4), ktorý výrazne napomôže vyriešiť problém tranzitnej dopravy, ako aj problém nedostatočnej kapacity cestnej siete hlavného mesta Bratislava. Výrazne napomôže dopravnej obsluhe dotknutého územia a odľahčí priľahlé obce od tranzitnej dopravy, ktorej má primárne slúžiť diaľničná sieť,“ spresňuje materiál.

Isté zatiaľ nie je z čoho bude vláda výstavbu tunela financovať. Minister Ráž zároveň predpokladá, že sa zmení aj konečná cena stavby.

Zdroj: BSK



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj