FOTO: Starosta Rače posiela výzvu ministrovi vnútra. Štátna budova Na pántoch chátra desaťročia, takto to v nej vyzerá


FOTO: Drotován kritizuje ministerstvo vnútra pre stav budovy Na pántoch

FOTO: Starosta Rače posiela výzvu ministrovi vnútra. Štátna budova Na pántoch chátra desaťročia, takto to v nej vyzerá
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Michal Drotován

Najväčšia opustená škola na Slovensku roky chátra. Na pántoch 7 v Rači bolo kedysi Stredné odborné učilište železničné. Dnes je sa budova rozpadá, je obrastená burinou a predstavuje enviromentálnu záťaž. Na postapokalyptický stav niekdajšej školy najnovšie upozornil starosta mestskej časti Michal Drotován.

Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) vyzýva, aby nepokračoval v stopách svojich predchodcov. „Vážený pán minister vnútra, chcel by som vám požiadať, aby ste zabezpečili starostlivosť o nehnuteľnosti v správe Vášho ministerstva v Rači (Na pántoch 7) a ak sa dá, nepokračoval v stopách vašich predchodov p. Kaliňáka, p. Sakovej a p. Mikulca, ktorí postupne z funkčnej školy vytvorili kopu odpadu a sutín,“ hovorí. 

Drotován tiež dodáva, že aj ak by sa rezort rozhodol budovu zbúrať a odpad odviesť, považoval by to za krok vpred. Podľa starostu by to ocenili aj hasiči a policajti, ktorí by v objekte už nemuseli tak často zasahovať. 

Škola bola zatvorená v roku 2013, poslední zamestnanci odišli v decembri. O desať rokov neskôr je majetok štátu zničený. Lokalita je populárna pre sprejerov a ľudí bez domova, ktorí tu prespávajú. V okolí navyše vznikajú čierne skládky, ktoré musí mestská časť pravidelne riešiť. 

O stanovisko k stavu budovy sme požiadali aj ministerstvo vnútra. „Táto nehnuteľnosť je zaradená do prebytočného majetku štátu. Keďže sa nám ju nedarí odpredať, vyhodnocujeme možnosť, či nakoniec nepristúpime k jej rekonštrukcii, a to vzhľadom na potrebu navýšiť ubytovacie kapacity ministerstva vnútra.  Aj  napriek enormnému úsiliu o zabezpečenie lokality nie je možné mať na pri nej hliadky 24 hodín denne,“ odpovedal na našu otázku tlačový odbor rezortu, 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj