Slováci v KHL? Do Ruska odišli zväčša po neúspechu v Amerike, Bratislavčan Ružička po škandále s bielym práškom


V KHL hrajú Slováci, ktorí nemali na najlepšiu ligu sveta

Foto: Slováci v KHL? Do Ruska odišli zväčša po neúspechu v Amerike, Bratislavčan Ružička po škandále s bielym práškom Foto: Instagram Adam Ružička / KHL / FB Mário Grman

Účasť hráčov z ruskej KHL v nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na olympijský kvalifikačný turnaj vyvolala vlnu kritiky. Hokejový zväz sa Slovákov pôsobiacich v ruskej lige rozhodol povolať prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022. KHL útok na Ukrajinu aktívne propagandisticky podporuje, viaceré kluby ruskej súťaže riadi tamojšie ministerstvo vnútra, či obrany. Napriek tomu do KHL stále prichádzajú aj slovenskí hokejisti. Zväčša ide o tých, ktorí neuspeli v Severnej Amerike.

Hokejový zväz na predolympijský kvalifikačný turnaj nominoval trojicu hráčov z KHL. Ide o obrancov Mária Grmana, Martina Gernáta a útočníka Adama Lišku. Bratislavčan Liška v Rusku pôsobí od sezóny 2019 - 2020. KHL si však zahral už aj predtým v drese Slovana Bratislava. Liška to skúšal aj v severoamerickej juniroke, v OHL však strávil len jednu sezónu a vrátil sa na Slovensko.

O najväčší rozruch sa ešte pred oznámením nominácie postaral Mário Grman. Pre ruské médiá povedal, že hráčov z KHL môžu do reprezentácie povolať preto, lebo sa na Slovensku zmenila vláda. Grman do Ruska odišiel pred aktuálnou sezónou, predtým hral vo Vítkoviciach v českej lige.

Prezident zväzu Miroslav Šatan na tlačovej konferencii Grmana za tento výrok kritizoval a spomenul, že zvažovali jeho vyradenie z reprezentácie. Súčasne opakoval, že hokejový zväz je apolitická organizácia a morálku pri výbere hráčov nebrali do úvahy.

„Každý človek vníma inak morálku. Na Slovensku žijú ľudia, ktorí rôzne volia, nás to nezaujíma,“ povedal na tlačovej konferencii Šatan. Hráči z KHL pritom hrajú v krajine, ktorá Slovensko oficiálne zaradila do zoznamu nepriateľských štátov, Európe sa vyhráža jadrovými zbraňami a vraždí civilných obyvateľov Ukrajiny.


Ružičku z NHL vyhodili po videu s bielym práškom

Ďalším hokejistom pôsobiacim v ruskej súťaži je Bratislavčan Adam Ružička. Zmluvu podpísal so Spartakom Moskva. Odchod Ružičku z NHL vyvolal veľký škandál. Hokejista, ktorý sa nedokázal presadiť v konkurencii najlepších hráčov sveta zverejnil na sociálnej sieti video s bielym práškom, ktoré evokovalo užívanie drog.

Instagram Adam Ružička

Ružička mal pred sebou tanier s bielym práškom a kreditnou kartou. Prášok bol uhladený do bielej čiary, ako keby bol pripravený na vdýchnutie nosom. V zábere tiež vidieť takmer vypitú fľašu vína.

„Chcem odkázať všetkým fanúšikom Spartaka, že sa už neviem dočkať začiatku novej sezóny a našich víťazstiev s vami,“ odkázal Ružička ruským fanúšikom po podpise zmluvy so svojim novým klubom. 

V KHL aktuálne 9 Slovákov

Podľa známej hokejovej stránky Elite Prospects má KHL uzatvorenú zmluvu aktuálne 9 slovenských hokejistov.

Zdroj: Elite Prospects


Asi najväčšími slovenskými hviezdami v ruskej lige sú Tomáš Jurčo a Christián Jaroš. Jurčo v NHL odohral 8 sezón, nikdy sa však nedokázal stať hráčom so stálym miestom v lige. Štarty v NHL striedal s nižšími americkými súťažami. Jaroš hral v NHL v piatich sezónach, rovnako ako Jurčo sa však v najlepšej lige sveta naplno nepresadil.