Zarastený Vtáčí ostrov na Dunaji potrebuje pomoc. Ochrancovia prírody zorganizovali záchrannú akciu


Hustá vegetácia na Vtáčom ostrove ohrozuje vzácne druhy vtákov

Foto: Zarastený Vtáčí ostrov na Dunaji potrebuje pomoc. Ochrancovia prírody zorganizovali záchrannú akciu Foto: SOS Bird Life Slovensko

Na Vtáčom ostrove na Dunaji tento rok neobvykle hustá vegetácia ohrozuje hniezdne podmienky pre vzácne druhy vtákov. Po jarnej sezóne, ktorá bola mimoriadne bohatá na zrážky, sa ostrov zarástol inváznymi rastlinami. To predstavuje vážnu hrozbu pre čajky čiernohlavé a rybáre riečne, ktoré patria medzi vzácne druhy vtákov, ktoré na Slovensku hniezdia takmer výlučne len na tomto mieste.

Tieto vtáky potrebujú pre svoje hniezdenie štrkové ostrovy s minimom vegetácie, ktoré prirodzene vznikali pri povodniach. „V lese ani hustej vegetácii čajky a rybáre nezahniezdia. Prežitie týchto a ďalších druhov na Slovensku je tak závislé od našej a vašej pomoci,“ vysvetľuje organizácia.

Organizácia SOS Bird Life Slovensko preto pripravuje od 28. augusta do 1. septembra 2024 pracovný tábor, počas ktorého budú dobrovoľníci kosiť a čistiť ostrov, aby sa vytvorili vhodné podmienky pre návrat týchto vzácnych druhov vtákov v nasledujúcom hniezdnom období. Ochrancovia prírody vyzývajú verejnosť, aby sa k akcii pridali a pomohli tak zabezpečiť prežitie týchto dôležitých druhov na Slovensku.

Záujemcovia, ktorí by sa chceli zapojiť, nájdu podrobnosti na Facebookovej stránke organizácie, kde je k dispozícii aj informačný bulletin s podrobnosťami o organizácii akcie. Účasť je potrebné potvrdiť prostredníctvom e-mailu na adresu vtaky@vtaky.sk.

Táto iniciatíva je súčasťou širšieho projektu LIFE21-NAT-SK-LIFE 4 STEPPE BIRDS, ktorý sa zameriava na ochranu a návrat stepných druhov vtákov na Slovensku a je spolufinancovaný Európskou úniou.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj