Bratislavský magistrát kritizuje návrh stavebného zákona. Zvýhodňuje bilboardové spoločnosti, tvrdia


Magistrát kritizuje Rážov stavebný zákon, zvýhodňuje bilboardy

Foto: Bratislavský magistrát kritizuje návrh stavebného zákona. Zvýhodňuje bilboardové spoločnosti, tvrdia Foto: Google Maps

Bratislavský magistrát namieta proti stavebnému zákonu z dielne ministra dopravy Jozefa Ráža (SNS). Hlavné mesto poslalo rezortu 68 pripomienok. Upozornili na nesúlad s inou legislatívou, chýbajúcu terminológiu či chaos v kategorizácii stavieb, príslušnosti orgánov, postavenie obcí a postupy pri konaniach. 

V rámci pripomienkového konania by sa mal naďalej posudzovať iba súlad s funkčnosťou, nie priestorovou reguláciou. „Fakticky to znamená, že sa tým legalizujú aj prerastené čierne stavby, a zvýhodňujú sa tak aj stavebníci zámerne obchádzajúci pravidlá,“ uvádza magistrát. Návrh má tiež predĺžiť lehoty na legalizáciu čiernych stavieb. 

Bratislavský magistrát sa chce vrátiť k pojmu reklamné stavby, ktoré majú dĺžku trvania tri roky. Tak to je aj v terajšej legislatíve. Návrh stavebného zákona podľa magistrátu zvýhodňuje bilboardové spoločnosti a oberá samosprávy o možnosť regulácie vonkajšej reklamy. Bilboardy by tak mohli na mieste stáť navždy. 

„Obce by podľa nás aj naďalej mali mať šancu pravidelne posudzovať, či bilbordy a ostatné reklamné stavby vyhovujú aktuálnym podmienkam a potrebám daného územia aj z hľadísk vizuálnej kvality prostredia či bezpečnosti verejného priestoru,“ dodáva magistrát. 

O reakciu sme požiadali aj ministerstvo dopravy. „Ministerstvo dopravy sa bude touto pripomienkou zaoberať v rámci vyhodnotenia medzirezortného pripomienkového konania,“ povedala hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj