×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Tvrdý odkaz spisovateľky Šikulovej Machalovi: Vyrástli ste v pokrivenom svete. Divadlo, ktoré hráte, sa volá pretvárka!


Foto: Tvrdý odkaz spisovateľky Šikulovej Machalovi: Vyrástli ste v pokrivenom svete. Divadlo, ktoré hráte, sa volá pretvárka! Foto: FB Lukáš Machala / FB Verona Šikulová

Spisovateľka Veronika Šikulová sa venuje predovšetkým tvorbe pre deti. V súvislosti s aktuálnym dianím v kultúre si však zaspomínala na otca Lukáša Machalu, pravej ruky ministerky Martiny Šimkovičovej. Otec súčasného úradníka ministerstva kultúry, Drahoslav Machala, bol spisovateľ, novinár a publicista. Šikulová s ním v rámci študijnej práce chcela urobiť rozhovor, nakoniec to však podľa nej dopadlo viac ako bizarne.

„Pán Machala, bola som v rámci študijnej práce robiť rozhovor s Vašim otcom. Bolo mi to krajne nepríjemné. Otec Vincent Šikula mi vtedy radil, nech sa ho radšej na literatúru nepýtam, nech zvrtnem reč na Hemingwaya, tam nič nepokazím,“ začala svoje rozprávanie spisovateľka na sociálnej sieti. Ďalej opisuje, ako ju do Pravdy, kde vtedy Drahoslav Machala pracoval, ani nepustili. Odkázal jej, nech otázky nechá na recepcii a potom si po ne príde.

„Prišla som po ne, cez ,hovorítko’ som sa dozvedela, že sú v redakcii, a tam už zalomené a v tlači. Keď rozhovor vyšiel, ani jedna otázka nebola moja! Váš otec urobil rozhovor sám so sebou o tom, aký je úžasný. Bola som mladé dievča, nevedela som sa brániť a bála som sa ho!“ - opisuje pre ňu nečakané vyvrcholenie „rozhovoru“ s Drahoslavom Machalom spisovateľka.

Nasleduje tvrdý odkaz Lukášovi Machalovi: „Vyrástli ste v pokrivenom svete! Vykrikujete, ako bezbrehý spôsob života ľudí pohybujúcich sa v kultúre, uráža ľudí z tovární... pracujem v knižnici na detskom oddelení, deň čo deň chodím do práce na pol ôsmu za plat, za ktorý sa vo všom svete ani nevylieza z postele! Žijem medzi ľuďmi čo ráno vstávajú do práce a robia manuálne! Vy ich urážate tým, že si ich beriete do úst a zneužívate na svoju goebelsovskú propagandu!“


Rozhorčená spisovateľka v závere zareaguje aj na odvolanie Matúša Drličku z vedenia Slovenského národného divadla a Alexandry Kusej zo Slovenskej národnej galérie. Servítky si Veronika Šikulová naozaj pred ústa nebrala:

„Čo tu trepete o divadle, o galérii? Tam sa nechodí na kontrolu, tam sa chodí za umením, a to v mojom svete bolo vždy slobodné, veľkorysé, multikultúrne a pre všetkých! Divadlo, ktoré hráte pred národom sa volá pretvárka!“

Drahoslav Machala počas komunistického režimu v 70. a 80. rokoch minulého storočia publikoval v denníku Pravda a v komunistickom týždenníku Nové slovo. Po roku 1989 podporoval HZDS bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, neskôr sa stal poradcom premiéra Roberta Fica a napísal knihu o prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Známym sa stal jeho fyzický útok na básnika a spisovateľa Tomáša Janovica, ktorý sa odohral na pošte na Námestí SNP v Bratislave.

 

Prečítajte si viac: