Koalícia straší ďalším atentátom, nepáčia sa jej protesty. Zodpovednosť ponesie Šimečka a Gröhling, tvrdia


Koalícia tvrdí, že opozícii jeden atentát nestačil

Foto: Koalícia straší ďalším atentátom, nepáčia sa jej protesty. Zodpovednosť ponesie Šimečka a Gröhling, tvrdia Foto: FB PS / FB Robert Fico

Koaličné politické strany Smer - SSD, Hlas - SD a SNS ostro reagujú na protestné zhromaždenia opozície. Demonštrácie sa v utorok zúčastnilo podľa odhadov 18 až 19 tisíc občanov. Ľudí do ulíc vyhnalo nedávne počínanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá odvolala riaditeľa Slovenského národného divadla a riaditeľku Slovenskej národnej galérie, ale aj témy spravodlivosti a právneho štátu. Koalícia včerajší protest spojila s atentátom na premiéra Roberta Fica v Handlovej a tvrdí, že ak dôjde k ďalšiemu útoku, zodpovednosť ponesú predstavitelia opozičných strán.

Smer, Hlas a SNS na sociálnej sieti zverejnili spoločné vyhlásenie „k aktivitám médií, politických mimovládok a opozície.“ Tieto subjekty podľa koaličných strán nedokážu akceptovať výsledky parlamentných volieb, čo sa prejavuje „šírením klamstiev, nenávisti a hystérie.“

„To všetko viedlo k atentátu opozičného aktivistu na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica 15.5.2024 v Handlovej. Neprešli ani tri mesiace a včerajší opozičný míting opäť skandoval tie isté štvavé heslá z pred atentátu, ako “Dosť bolo Fica” a “Fico do basy”. Jeden atentát im zjavne nestačil. Strany vládnej koalície odsudzujú hrubé osobné útoky na ministrov vládnej koalície zo strany opozičných aktivistov, politikov a médií, len kvôli vykonávaniu svojich ústavných a zákonných kompetencií a plneniu programového vyhlásenia Vlády SR,“ píšu vo vyhlásení koaličné strany.

Súčasne tvrdia, že ak dôjde k ďalšiemu atentátu, tak zaň budú niesť zodpovednosť lídri opozície. „Preto s plnou vážnosťou verejne vyhlasujeme, že ak dôjde k ďalšiemu atentátu alebo útoku na predstaviteľa vládnej koalície, politická opozícia na čele s M. Šimečkom a B. Gröhlingom bude zaň niesť plnú zodpovednosť.“ Ďalší atentát už niekoľkrát spomínal aj predseda vlády Fico pri iných príležitostiach.



PS: nevyhrážajte sa ľuďom na námestiach, spoločnosť radikalizuje koalícia

Opozičné progresívne Slovensko, ktoré spoločne s SaS demonštráciu organizovalo útok Smeru, Hlasu a SNS na ľudí, ktorí uplatnili právo zhromažďovať sa, odmietajú. Vinu za radikalizáciu a rozoštvávanie spoločnosti naopak dávajú koaličným politikom.

„A ak tu niekto rozoštváva spoločnosť a radikalizuje ľudí, sú to predstavitelia koalície od Roberta Fica až po Ľuboša Blahu. Práve oni tu dlhé roky používajú nenávistný jazyk a vulgárne útočia na novinárky, sudcov, štátne úradníčky, statočných policajtov, bežných ľudí aj bývalú prezidentku SR,“ uviedlo PS na sociálnej sieti.

Najsilnejšia opozičná strana súčasne navrhla tri konkrétne kroky, ktoré podľa nej zlepšia bezpečnostnú situáciu na Slovensku. Ide o zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie atentátu z Hnadlovej, sfunkčenie parlamentného výboru na kontrolu SIS a zároveň vyzývajú prezidenta Petra Pellegriniho, aby vymenoval riadneho riaditeľa tajnej služby.

„A dôrazne žiadame koalíciu, aby prestala očierňovať a vyhrážať sa mladým študentom, mamičkám a otcom s kočíkmi, seniorkám a všetkým ďalším ľuďom, ktorí na námestiach slušne vyjadrujú nesúhlas s babráckymi krokmi ministerky Šimkovičovej, ministra Suska a ďalších členov koalície. Takýto útok na základné demokratické práva je cez všetky čiary,“ dodalo PS.




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj