×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Unikol šokujúci zoznam. Šimkovičová zakazuje Zem a vek, či knihu extrémistu Magáta


Foto: Unikol šokujúci zoznam. Šimkovičová zakazuje Zem a vek, či knihu extrémistu Magáta Foto: FB Martina Šimkovičová

Slovenská informačná služba pravidelne vydáva správy týkajúce sa radikalizácie určitých skupín obyvateľstva, či jednotlivcov. Ich súčasťou je aj literatúra, alebo zdroje, ktoré k radikalizácii môžu viesť. Tieto materiály následne tajná služba distribuuje štátnym orgánom vrátane ministerstiev. Jedným z nich je aj ministerstvo kultúry, ktoré sa zameralo na radikalizáciu mladistvých

Prekvapenie však vyvolalo, že sa v súpise potenciálne škodlivej literatúry objavil aj časopis Zem a vek, či kniha extrémistu Mariána Magáta s názvom Židokracia. Ministerka Martina Šimkovičová sa pritom netají napríklad útokmi na LGBTI ľudí, či výrokmi o tom, že údajné vymieranie Európy sa týka zvlášť bielej rasy. Aktuálne je ťažké vyhodnotiť, či si spomenutú literatúru v zozname ministerka nevšimla, alebo si ho napriek svojmu podpisu vôbec neprečítala.


Zoznam rizikovej literatúry je podľa našich informácií doplnený podpisovou doložkou, ktorú podpísal štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák, ktorý bol do roku 2020 poslancom za SNS. Materiál vznikol na základe odporúčaní Slovenskej informačnej služby týkajúcich sa radikalizácie mládeže a prehľadu literatúry a možným vplyvom na radikalizáciu osôb predovšetkým v kontexte moderných technológií.

Dokument pochádza z 8. júla 2024 a adresovaný je všetkým zamestnancom ministerstva kultúry.

„Zvýšenú pozornosť by sme mali venovať najmä deťom a mladistvým, ktorí sú ľahko ovplyvniteľní, nevedia rozoznať skryté hrozby alebo sa môžu stať terčom manipulácie,“ píše sa v dokumente, ktorý máme k dispozícii. „Manipulácia môže byť vytváraná priamo, radikálne orientovanými skupinami ľudí alebo nepriamo pod vplyvom literatúry a internetových obsahov, ktoré podprahovo podsúvajú radikalistické myšlienky,“ pokračuje text dokumentu vysvetlením dôvodov nebezpečného obsahu.

Materiál následne opisuje a vysvetľuje radikalizačný proces u detí a mladistvých. Súčasťou je príloha so zoznamom vybranej literatúry s radikalizačným potenciálom.



Na zoznam sa okrem Adolfa Hitlera, či Protokolov Sionských mudrcov dostal aj extrémista Marián Magát so svojou knihou Židokracia. Súčasťou je aj časopis Zem a vek.

Kým podpisovú doložku mal signovať štátny tajomník ministerstva Bernaťák, súčasťou dokumentu je aj podpis ministerky Šimkovičovej.


Na zoznam rizikovej literatúry z dielne ministerstva kultúry ako prvá upozornila poslankyňa Progresívneho Slovenska Irena Biháriová.

„Správne, pani ministerka, takto sa má bojovať proti konšpirátorom a radikálom! Škoda, že ste sa týmto zoznamom nestihla pochváliť v dnešnej Infovojne…,“ odkazuje ministerke s narážkou na jej návštevu konšpiračného média v ktorom hovorila o odvolaní riaditeľa SND Mateja Drličku a riaditeľky SNG Alexandry Kusej.


Prečítajte si viac: