Čo robiť v Bratislave zadarmo – najlepšie miesta pre milovníkov bezplatnej dovolenky


Kam v Bratislave zadarmo: Miesta pre cestovateľov s obmedzeným rozpočtom

Foto: Čo robiť v Bratislave zadarmo – najlepšie miesta pre milovníkov bezplatnej dovolenky

Patríte medzi ľudí, ktorí preferujú cestovanie s čo najmenším rozpočtom? Radi navštevujete mestá, ktoré spájajú dohromady moderný a historický svet? Ak znie vaša odpoveď áno, tak pre vás máme dobrú správu. Bratislava totižto ponúka ideálnu kombináciu týchto vlastností, a to hneď na viacerých miestach.

Je jedno, či sa budete prechádzať historickým centrom starého mesta, kde môžete sledovať jedinečné architektonické kúsky alebo sa rozhodnete navštíviť moderné pobrežie Dunaja, vždy si jednoducho prídete na svoje. My vám v nasledujúcich riadkoch povieme o najväčších klenotoch a rovnako vám predstavíme niekoľko miest, ktoré skvelo odpovedajú na otázku, čo robiť v Bratislave zadarmo.

Preskúmavanie historickej Bratislavy


Prechádzky historickým centrom a Michalská ulica

Ak sa rozhodujete, čo robiť v Bratislave ako prvé, tak vám jednoznačne odporúčame preskúmať jej historické centrum. Známejšie je pod názvom Staré Mesto. Dohromady tu nájdete päť námestí, ktoré sú Hlavné námestie, Františkánske námestie, Primaciálne námestie, Hodžovo námestie a Hviezdoslavovo námestie. Pre prechádzky historickým centrom sú však známe najmä úzke uličky, ktoré lemujú historické budovy s množstvom kaviarní, kde si môžete vychutnať skvelú kávu.

Spomenúť musíme aj Michalskú vežu s bránou, ktorá sa považuje za jeden zo symbolov Bratislavy. Tá je súčasťou pôvodných štyroch brán, cez ktoré sa vstupovalo do zabezpečeného stredovekého mesta. Nádherná je aj samotná Michalská ulica, ktorá je známa ako jedna z najstarších v meste.

Bratislavský hrad

Medzi neodmysliteľné aktivity v Bratislave patrí jednoznačne návšteva Bratislavského hradu. Ten vznikal od 13. storočia, až po 18. storočie pričom spája gotiku, renesanciu a barok. Návštevníkom ponúka kus histórie, ktorá je navyše doplnená o majestátne výhľady, ktoré ponúka hradné nádvorie. Vstup do hradu je spoplatnený, avšak počas vybraných dní sa je dovnútra možné dostať bez poplatkov, čo ho umožňuje zaradiť do sekcie, čo robiť v Bratislave zadarmo.

A čo všetko vlastne ponúka? V areáli sa nachádza Baroková záhrada, ktorá pôvodne vznikla ešte podľa architekta Márie Terézie. Navštíviť je možné aj hradné múzeum a v lete sa tu každoročne konajú veľkolepé hradné slávnosti.

Prírodné a scénické miesta


Park Sad Janka Kráľa a Dunajské nábrežie

Ak už ste si prešli historickým centrom mesta a máte chuť si oddýchnuť, prípadne načerpať energiu v prírode, tak medzi ďalšie zaujímavé miesta v Bratislave patrí Park Sad Janka Kráľa. Ten sa nachádza v Petržalke a patrí medzi najstaršie verejné parky v strednej Európe. Je ideálny pre prechádzky, rôzne športy, ale vychutnať si tu môžete aj piknik s najbližšími.

Veľmi podobne je na tom aj Dunajské nábrežie, ktoré je rovnako vhodné pre dlhé prechádzky, kolobežkovanie, bicyklovanie, korčuľovanie a ďalšie činnosti. Navyše sa tu často konajú aj viaceré kultúrne akcie, pričom niektorých sa je možné zúčastniť bez akýchkoľvek poplatkov. 

Výhľady

Tým, že Bratislava je pomerne rovinatá, si môžete myslieť, že výhľady vás tu zďaleka minú. To však vôbec nie je pravda. Nájsť ich tu môžete hneď niekoľko a sú naozaj scénické. Zväčša sa opäť jedná o výhľady pri pobreží Dunaja, ktoré vyniknú najmä pri západoch slnka.

Avšak, medzi pekné miesta v Bratislave sa radí aj výhľad z Kamzíka. Tu sa nachádza drevená rozhľadňa, na ktorú sa dostanete cez les prechádzkou, ktorá trvá zhruba 15 minút. Ak si ju chcete užiť naozaj naplno a chcete sa tiež vyhnúť značnému počtu turistov, tak vám ju odporúčame navštíviť v skorých ranných hodinách. Navyše si tak môžete za dobrého počasia pozrieť krásny východ slnka. 

Kultúrne a sezónne aktivity


Letné filmové festivaly a koncerty

Zábava v Bratislave so sebou prináša aj letné filmové festivaly a koncerty. Ako prvé si preberieme práve filmové festivaly. Tých sa tu koná hneď niekoľko a viaceré z nich sú aj spoplatnené. Avšak, nájdu sa medzi nimi také, kde je vstupné dobrovoľné a vy si ich tak viete užiť aj úplne zadarmo. Odporúčame vám dopredu si zistiť, kde sa daný filmový festival koná, keďže niekedy je požadované, aby si účastníci priniesli vlastné sedenie, deky, občerstvenie a podobne. Z popredných festivalov sa môžete tešiť na:

  • Kino Lumiére vonkajšie kino – jedná sa o populárny koncept, ktorý začína v júni a v prípade priaznivého počasia pokračuje až ku koncu septembra. Premietať sa začína za šera a tešiť sa môžete na výber slovenských filmov, ale aj výber ocenených zahraničných filmov
  • Art Film Fest – aj keď sa tento festival zväčša koná v Košiciach, tak niekoľko sezón prebiehalo aj v Bratislave. Premietajú sa rôznorodé žánre.

No a ako sú na tom koncerty? Tých je rovnako veľké množstvo a poplatky sú pri nich ojedinelé. Aj z tohto dôvodu sú ideálnym adeptom v sekcii, čo robiť v Bratislave zadarmo. Jedná sa o menších umelcov, ktorých viete podporiť drobným finančným darom priamo na mieste. A o akých koncertoch je priamo reč?

  • Hudba v parkoch – jedná sa o sériu koncertov, ktoré, ako z názvu vyplýva, sú odohrané v Bratislavských parkoch. Užijete si tu radu žánrov, a to od jazzu, až po indie.
  • Eurovea letné koncerty – medzi domácimi veľmi populárny koncept. Eurovea nákupné centrum organizuje radu koncertov, kde väčšinou vystupujú domáci interpreti.

Bezplatné dni v múzeách

V prípade, že neviete, čo vidieť v Bratislave, ako ďalšie, tak si na svoj zoznam môžete zapísať hneď viaceré múzeá. Pýtate sa, ako sa môžu múzeá nachádzať v článku, čo robiť v Bratislave zadarmo, keďže väčšinou vyžadujú vstupné? Je to z jedného jednoduchého dôvodu. V prvú stredu mesiace sú totižto bez poplatkov.

V ponuke týchto bezplatných múzeí môžete nájsť napríklad Slovenské národné múzeum, Slovenské múzeum dizajnu, múzeum hodín, železničné múzeum Slovenskej Republiky, múzeum fotografie, Slovenské olympijské a športové múzeum, ale aj múzeum zbraní. Bezplatné dni v múzeách sú teda ideálnou možnosťou a je skvelé ich zakomponovať do vášho zoznamu

Pozorovanie zmeny stráže pri Prezidentskom paláci

Medzi ďalšie zážitky v mieste Bratislava patrí aj pozorovanie zmeny stráže pri Prezidentskom paláci. Tá sa vykonáva počas pracovných dní o 12:00 hodine. Natrafiť však môžete aj na častejšie výmeny, a to počas prítomnosti prezidenta v paláci. Za takýchto podmienok sa stráž mení každých 60 minút. Toto pozorovanie sa teda dá zaradiť medzi veľmi zaujímavé atrakcie v Bratislave, keďže si to nemôžete pozrieť len tak hocikde.

Večerné aktivity a večere

Street Food Park a kam v Bratislave na jedlo

Ak ste počas dňa stihli pozrieť viaceré z týchto atrakcií, tak je viac, ako zrejmé, že budete vyčerpaný a zároveň hladný, čiže prichádza na rad otázka, kam v Bratislave na jedlo? Možností je tu nespočetne veľa a jednou z nich je aj Street Food Park. Tu síce nejaké peniaze miniete, ale s tým je nutné rátať. V ponuke sa nachádza množstvo jedál z rôznych kútov sveta, takže si vyberie naozaj každý.

A čo neznáme miesta v Bratislave, kde sa dá ísť najesť? Totižto, niekedy tá najviac zašitá reštaurácia ponúkne to najviac zaujímavé jedlo, ktoré bude lahodiť vášmu oku a samozrejme vašim chuťovým pohárikom.

Kam večer v Bratislave

V tomto momente ste už najedený a prichádza večerný program. Kam večer v Bratislave? Tým, že sa jedná o hlavné mesto, program je tu skoro vždy. Môžete ísť na svetelné šou alebo na iné činnosti organizované mestom.

No a čo mám robiť keď sa nudím a nič z tohto ma večer neláka? O tom si viac môžete prečítať tu “Čo robiť z nudy v Bratislave”, prípadne môžete skúsiť casino automaty hry zdarma vo viacerých kasínach. Treba však stále myslieť na to, že sa jedná o hazardné hry a teda je potrebné hrať zodpovedne a s rozumom. Nikdy by ste nemali prekračovať svoj vopred nastavený limit.

Odíďte z Bratislavy s nezabudnuteľnými zážitkami zadarmo

Dostali ste sa na samotný záver nášho článku o zážitkoch v srdci Slovenska, jeho hlavnom meste, v Bratislave. Predstavili sme vám niekoľko tipov na rôzne činnosti, ktoré si môžete užiť úplne zadarmo, prípadne s minimálnymi poplatkami. Ktoré z nich si vyberiete a navštívite je už len čisto na vás. Ideálne by bolo si váš výlet rozplánovať na viacero dní, aby ste mohli spoznať každú jednu z týchto možností.

Myslíme si, že na otázku kam ísť v Bratislave zadarmo sme vám odpovedali dostatočne rozsiahlo a prajeme vám pekne strávené dni v hlavnom meste. 




Zdroj: Inzercia/PR článok

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj