PRIESKUM: Čo hovorí na Tomášov návrh verejnosť? Toto si Slováci myslia o obmedzení dávok v hmotnej núdzi


PRIESKUM: Väčšina Slovákov súhlasí s obmedzením dávky v hmotnej núdzi

Foto: PRIESKUM: Čo hovorí na Tomášov návrh verejnosť? Toto si Slováci myslia o obmedzení dávok v hmotnej núdzi Foto: Facebook/Ministerstvo práce

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) nedávno predstavil návrh, ktorý by nezamestnaným skomplikoval poberanie dávky v hmotnej núdzi. Ak by odmietli relevantnú ponuku od Úradu práce, dávky by im bola znížená alebo úplne odobratá na 12 mesiacov. Najnovší prieskum agentúry AKO pre TV JOJ ukazuje, čo si o prísnejších podmienkach pre nezamestnaných myslia Slováci. 

„Chceme zamestnať a dostať do práce čo najviac Rómov,“ vysvetľoval svoj návrh minister a dodal: „Pokiaľ môžeš pracovať, máš pracovať. Inak ti bude odobratá táto dávka.“ Model bude podobný ako pri prácach vo verejnom záujme.  Aj dnes, ak ich človek odmietne a neodpracuje 32 hodín mesačne, je mu odobratá dávka v hmotnej núdzi. Ministerstvo sa rozhodlo súčasný stav rozšíriť aj o situáciu, kedy občan odmietne pracovnú ponuku. 

S Tomášovým návrhom úplne súhlasí 39,4 % ľudí a skôr súhlasí 29,1 %. S obmedzením dávky vyslovene nesúhlasí 11,9 % Slovákov a skôr nesúhlasí 15,7 %. Ministrov návrh má najväčšiu podporu medzi seniormi, voličmi koalície a mimoparlamentnej Republiky. Išlo tiež o občanov so stredoškolským vzdelaním z Košického, Prešovského a Žilinského kraja.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj