×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

VIDEO: Prvé slová Dušana Kováčika po prepustení. Poďakoval týmto ľuďom


Foto: VIDEO: Prvé slová Dušana Kováčika po prepustení. Poďakoval týmto ľuďom Foto: TV JOJ

Aké boli prvé slová Dušana Kováčika po prepustení? Bývalý špeciálny prokurátor bol prepustený na slobodu dnes dovolaním ministra spravodlivosti Borisa Suska. Keďže išlo o dovolanie ministra, z väzenia sa dostal bez monitorovacieho náramku. Ak by chcel, mohol by aj vycestovať do zahraničia na letnú dovolenku.

Krátko po prepustení z väzenia bol Dušan Kováčik mimoriadne vyrovnaný. Do auta si dal tašky, novinárom povedal pár viet, neutekal pred nimi. 

„Prosím vás, tak ako v marci 2022, aj teraz chcem v prvom rade poďakovať všetkým príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže. Najmä príslušníkom tu v Dubnici a najmä mojim vedúcim v sklade. Sú to všetko ľudia, profesionáli na svojom mieste a s ľudským prístupom. Im patrí moja veľká vďaka,“ povedal bezprostredne po svojom prepustení. 



Suskove dôvody

Minister spravodlivosti Boris Susko svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že bol Kováčik vzatý do väzby na základe svedectva kajúcnikov a boli poškodené jeho práva na spravodlivé súdne konanie. „V demokratickom štáte platí, že rozsudok musí vyniesť súd na základe spoľahlivo zisteného skutkového stavu bez toho, aby v podstatných veciach neboli nezrovnalosti. A práve o to mi ide v dovolaní, ktoré som dnes podal, na základe podnetu obhajcu, ktorý mi bol doručený v prípade špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika,“ vysvetľuje minister. 

Dušan Kováčik bol odsúdený v roku 2022 na osem rokov odňatia slobody. Najvyšší súd ho poslal na výkon trestu za prijatie úplatku 50-tisíc eur a vynášanie zo spisov. Dostal tiež peňažný trest 100-tisíc eur. „Som presvedčený, že v prípade Dušana Kováčika pri zisťovaní skutkového stavu boli závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci, respektíve právoplatné rozhodnutie vychádza zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie,“ dodáva minister. 

Samotné dovolanie Kováčik krátko po svojom prepustení nekomentoval, podľa vlastných slov ešte nemá dostatok informácií. „Čo sa týka prepustenia, mám málo informácií, tak k nemu sa vyjadrím až potom neskôr,“ uviedol bývalý špeciálny prokurátor. 

Prečítajte si viac: