×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Novú výzvu na odvolanie Šimkovičovej za jeden deň podpísalo viac ako 90 tisíc ľudí. Nekultúrna ministerka, píšu autori


Foto: Novú výzvu na odvolanie Šimkovičovej za jeden deň podpísalo viac ako 90 tisíc ľudí. Nekultúrna ministerka, píšu autori Foto: SND / FB Martina Šimkovičová

Udalosti po šokujúcom odvolaní generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku nabrali rýchly spád. Po tom, čo Drličkovi doniesla dekrét o odvolaní priamo do jeho bytu úradníčka ministerstva s dvomi ochrankármi, vznikla nová verejná výzva na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. V priebehu 24 hodín od zverejnenia sa pod ňu podpísalo viac ako 90 tisíc ľudí a ďalšie podpisy stále pribúdajú.

Výzvu „Na obranu kultúry“ iniciovali výtvarník Martin Šútovec, herečka Zuzana Fialová, spisovateľ Michal Hvorecký a herec Richard Stanke. Informácie o odvolaní Drličku sa objavili v stredu 6. augusta okolo obeda, výzvu zverejnili v rovnaký deň v popoludňajších hodinách.

Sigantári výzvy žiadajú okamžité odvolanie Šimkovičovej z funkcie ministerky kultúry. Dôvodom je šikanovanie ľudí z kultúrnej a umeleckej komunity, či deštrukcia zvereného rezortu.

„Svoju nekompetentnosť a absolútny nedostatok rešpektu v umeleckej obci sa od začiatku svojho pôsobenia usiluje prekryť len šikanovaním, dehonestáciou a prenasledovaním pracovníkov v oblasti kultúry. Vedie otvorenú vojnu nielen voči svojim kritikom, ale aj proti odborníkom, ktorí robia svoju prácu ako najlepšie vedia,“ uvádza sa vo výzve.


Autori Šimkovičovej vyčítajú aj politické ovládnutie verejnoprávnych kultúrnych fondov, personálne čistky, odpor voči transparentným výberovým konaniam, či likvidácia verejnoprávnej RTVS.

„Napádanie slobody umeleckého prejavu, ako aj slovník pani ministerky, nápadne pripomínajúci slovník neonacistov, jej toxické pôsobenie, insitné predstavy o fungovaní rezortu a programové ochromovanie vitality slovenskej kultúry, neschopnosť odborného a vecného dialógu o potrebách a problémoch rezortu a personálne rošády bez udania dôvodu nás vedú k pevnému presvedčeniu, že ministerstvo kultúry nemôže viesť tak ostentatívne nekultúrna a nekompetentná ministerka,“ dodáva verejná výzva.

Výzvu podpísalo za 24 hodín od zverejnenia viac ako 90 tisíc ľudí. Ak budú podpisy za odvolanie Šimkovičovej pribúdať podobným tempom, tak ich počet prekoná aj výzvu z januára tohto roka. Vtedy sa za odvolanie Šimkovičovej podpísalo takmer 190 tisíc ľudí.


Prečítajte si viac: