×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Pre petíciu proti Šimkovičovej si polícia predvolala na výsluch Ilonu Németh. Umelci hovoria o zastrašovaní


Foto: Pre petíciu proti Šimkovičovej si polícia predvolala na výsluch Ilonu Németh. Umelci hovoria o zastrašovaní Foto: Facebook/Ilone Németh

Výzvu na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej podpísalo 188-tisíc ľudí. Na policajné vypočutie mala byť predvolaná jedna z iniciátoriek umelkyňa Ilona Németh, ktorá hovorí o návrate totality. Na jej vypočutie upozornil spisovateľ a prekladateľ Michal Hvorecký. 

„Včera som sa na debate v Kremnici dozvedel, že vizuálnu umelkyňu Ilonu Németh si Polícia SR tento týždeň predvolala na výsluch iba za to, že iniciovala výzvu na odstúpenie ministerky kultúry Šimkovičovej. To už má byť čo??? Ilona sa za komunizmu angažovala v neoficiálnej vizuálnej scéne, ale ani vtedy nezažívala toto,“ hovorí Hvorecký. 


Zdroj: X/Michal Hvorecký

„Bol to pre mňa šok – z toho, kde sa ako krajina nachádzame. Bola som presvedčená, že toto sa už nemôže vrátiť,“ povedala Németh pre Denník N. Podnet na opätovné prešetrenie umelkyne prišiel priamo od ministerky kultúry za SNS. Németh bol doručený začiatkom júla, keď bola kurátorkou Visual Stage na festivale Pohoda. Nestihla si ho teda prevziať. 

Ako prebiehalo vypočutie

Keď sa 25. júla vypočutia zúčastnila, označila ho za ponižujúce, ale neutrálne. Policajt sa jej mal pýtať na priebeh zverejnenia výzvy, proces kontroly a odovzdania podpisov do podateľne ministerstva. „Celý život sa snažím pomáhať pestovať rôznorodú kultúru a zrazu sedím na výsluchu. Veľmi zle mi to padlo, bolo to ponižujúce. O seba sa nebojím, o to vôbec nejde, ale ide o to, kde sme sa to ocitli, že za vyjadrenie názoru, čo je základné ľudské právo, som bola na výsluchu,“ povedala Németh pre Denník N.

Iniciatíva Otvorená kultúra, ktorej je súčasťou aj Németh, označila počínanie ministerstva za zastrašovanie. „Prístup vedenia MK SR nemožno nazvať inak, ako opakovanou snahou o zastrašovanie svojich oponentiek a oponentov. Napokon, ani nepodložené tvrdenia ministerstva o “tisícoch falošných a duplicitných podpisov” na výzve sa nepotvrdili a kroky vedenia ministerstva tak vyznievajú ako hľadanie rôznych spôsobov pomsty, manipuláciu verejnej mienky a odvádzanie pozornosti od podstaty výzvy na odstúpenie a jej argumentácie,“ uvádzajú. 

Trestné oznámenie podal Machala

Ministerstvo podalo trestné oznámenie ešte v januári cez generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machala, ktorý je po novom aj členom Rady STVR. Oznámenie bolo podané pre poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu. 



Polícia ho vyhodnotila ako nedôvodné. Ministerstvo následne podalo sťažnosť a vyšetrovateľ si predvolal Németh na výsluch. 

„Ministerstvo vyzývame, aby prestalo opakovane spochybňovať legitimitu výzvy so 188 494 podpismi a začalo sa zaoberať jej obsahom: Odstúpte! Od zverejnenia otvorenej výzvy ministerstvo naplnilo a prekonalo všetky podozrenia v nej obsiahnuté: Presadilo zánik Kunsthalle Bratislava ako samostatnej príspevkovej organizácie, dosiahlo politické ovládnutie FPU a verejnoprávnych médií, odvolalo riaditeľku BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti, organizuje netransparentné neverejné výberové konania a do inštitúcií dosadzuje “svojich ľudí”, ministerka naďalej šíri rasistické a xenofóbne hoaxy,“ dodáva iniciatíva. 

O reakciu sme požiadali aj ministerstvo kultúry. „Upresňujeme, že bola podaná sťažnosť voči uzneseniu o odmietnutí trestného oznámenia, ktorej bolo vyhovené zo strany konajúceho prokurátora dňa 6. júna 2024. Prokurátor zrušil uznesenie, ktorým bola vec odmietnutá, a uložil poverenému príslušníkovi Policajného zboru SR, aby vo veci ďalej konal a rozhodol,“ vysvetľuje ministerstvo v stanovisku. 

Rezort zároveň odmieta, že by podanie podala ministerka kultúry. „Tvrdenie pani Németh, že sťažnosť podávala ministerka kultúry SR, je zavádzajúce. Ministerstvo kultúry SR odporúča pani Németh, aby si naštudovala Trestný poriadok a získala tak informácie o procesnom postupe v rámci trestného konania. Neznalosť zákona nikoho neospravedlňuje,“ povedalo ministerstvo pre Bratislavak.sk. 


Prečítajte si viac: