×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

BVS zničila pri oprave potrubia strom v Rači, obyvatelia sú nahnevaní. Spoločnosť sa obhajuje, strom musia odstrániť


Foto: BVS zničila pri oprave potrubia strom v Rači, obyvatelia sú nahnevaní. Spoločnosť sa obhajuje, strom musia odstrániť
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Priatelia Rače

Obyvateľov Rače pobúril zničený strom pod vinohradmi. Miestni tvrdia, že za jeho žalostný stav môže Bratislavská vodárenská spoločnosť, ktorá ho mala odrezať pri oprave potrubia. Na incident upozornila Katarína

„Pekný deň. Dnes sme po dlhšej dobe išli s deťmi vo vinohradoch okolo dubu, kde sme sa vždy zvykli zastaviť na chvíľu na lavičke. To, ako ho doriadili zrejme z BVS, pri riešení poruchy, nás šokovalo. To sme vážne takí barbari, že tak nádherný a starý strom orežeme bagrom??? Vo vykopanej jame je na dne hodená a rozlámaná aj podložka, ktorá bola pod lavičkou,“ napísala na sociálnom médiu. 

Podľa Dušana je strom v blízkosti potrubia vždy problém, je to realita výkopových prác a je smutné, že musela byť odstránená polovica stromu. „Takže teraz stojí otázka, čo bolo skôr a prečo strom nebol presadený pokiaľ bola možnosť a bol malý,“ dodáva. 

Justína však tvrdí, že by bola vhodnejšia otázka, či nemohli namiesto bagra radšej použiť lopaty, aspoň v bezprostrednej blízkosti stromu. „Ja som skôr myslel na agresivitu koreňov, nie prácu firmy. Na Rendezi máme vedľa domu veľké stromy a korene pravdepodobne prerazili do odpadových rúr,“ reaguje Dušan. 

Ozval sa aj poslanec mestskej časti

„Pracovníci dodávateľské firmy určite nemajú vzťah k tomuto priestoru. Predčasom sa nám podarilo umiestniť na dopyt seniorov z Rače lavičku. Bol to skvelý počin aj zo strany MU Rača. Určite by mali dať pracovníci tento kus trasy do poriadku,“ hovorí poslanec Ivan Vrana. 


Pri pohľade na zničený strom v obyvateľov prevláda smútok. Spomínajú na to, ako pri ňom sedávali. „Ach, to je na zaplakanie takto zdevastovať krásny strom, aj my sme tam radi posedeli. To som pozerala, keď prišli kosiť trávu, teda holozem a kosec dral ako o život hlinu. Nechápem, čo sa to deje s ľuďmi,“ tvrdí Eva. 

Pridáva sa aj Mário. „Som neskutočne smutný z toho, čo vidím. Už teraz som smutný z toho, že za krátke obdobie strom nebude a tým pádom ani posedenie,“ dodáva.

Čo sa so stromom stalo, kto môže za jeho stav a či ho orezala BVS sme sa pýtali aj magistrátu a viceprimátora pre životné prostredie Jakuba Mrvu. Článok budeme aktualizovať. 

Čo hovorí BVS?

Vedúci odboru marketingu a komunikácie Matúš Stračiak nám potvrdil, že Bratislavská vodárenská spoločnosť na tomto mieste realizovala opravu potrubia. „Išlo o akútnu opravu s unikajúcou vodou, preto ju bolo potrebné vykonať v čo najkratšom čase. Dotknutý strom sa nachádza v ochrannom pásme tohto potrubia, kde by nemal byť. Napriek tomu sa naši pracovníci snažili strom zachrániť a použili motorové píly na orez prekážajúcich konárov v nutnom rozsahu,“ povedal Stračiak pre Bratislavak.sk. 

Zároveň dodáva, že vzhľadom na stav stromu, došlo pri pílení k odlomeniu jeho časti. „Žiaľ, s ohľadom na stav stromu a ochranné pásmo bude musieť byť strom zrejme odstránený,“ dodáva. 



Prečítajte si viac: