×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Podľa generálnej prokuratúry Bratislava porušila zákon zvýšením daní z nehnuteľností


Foto: Podľa generálnej prokuratúry Bratislava porušila zákon zvýšením daní z nehnuteľností Foto: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

Od januára 2024 sa v Bratislave zvýšili dane z nehnuteľností. Generálna prokuratúra však upozorňuje na to, že prijatím všeobecne záväzného nariadenia bol porušený zákon. Na tlačovej konferencii na to upozornili Ondrej Dostál, Zuzana Aufrichtová a Martin Mlýnek z mimoparlamentnej OKS.

„Toto rozhodnutie generálnej prokuratúry potvrdzuje, že všeobecne záväzné nariadenia nemôžu byť prijaté bez riadneho pripomienkového konania a dodržiavania zákonných postupov,“ povedal bývalý prednosta miestneho úradu bratislavského Starého Mesta Mlýnek.


To sa podľa bývalej starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichovej stalo tak, že poslanec podá ako pozmeňujúci návrh celé uznesenie VZN a tým znemožní pripomienkové konanie. Po viacerých podnetoch sa generálna prokuratúra rozhodla vec prešetriť. 


Hlavné mesto sa upozornením prokuratúry musí zaoberať bezodkladne, najneskôr do 30 dní od jeho doručenia. Prokurátor sa plánuje osobne zúčastniť miestneho zastupiteľstva, na ktorom sa bude sporné uznesenie prejednávať.

Poplatok za daň z nehnuteľností sa v januári zvýšil v priemere o 35 percent a poplatok za odpad v priemere o 30 percent. Primátor Matúš Vallo argumentoval tým, že chcú zachovať štandard služieb. „Je dôležité, aby verejnosť rozumela všetkým dôvodom, čo nás k tomu vedie. Nikomu z nás to neprinesie politické body,“ povedal s tým, že mesto zaťažuje inflácia a predpokladajú nižšie výnosy. 

Bratislavak.sk sa pokúša získať aj reakciu magistrátu. Článok budeme aktualizovať. 

Prečítajte si viac: