Dobré správy pre seniorov! Sociálna poisťovňa znižuje exekučnú zrážku z dôchodku


Sociálna poisťovňa znížila 19-tisíc seniorom exekučnú zrážku

Foto: Dobré správy pre seniorov! Sociálna poisťovňa znižuje exekučnú zrážku z dôchodku Foto: unsplash.com

Od prvého júla sa zvýšilo životné minimum zo sumy 268,88 eura na 273,99 eura. Sociálna poisťovňa preto prepočítala poberateľom dôchodkov, ktorí čelia exekúcii, ich exekučné zrážky. Táto zmena ovplyvní viac ako 19-tisíc dôchodcov. Ich peňaženka bude po novom o niečo plnšia. 

„Zvýšenie životného minima znamená, že exekvovaným poberateľom dôchodkov sa zvýšila suma dôchodku, ktorý po zrážke dostávajú zo Sociálnej poisťovne. Išlo o skupinu viac ako 19-tisíc poberateľov dôchodkov. Pri zvýšení životného minima sa totiž zvyšuje minimum, ktoré musí poberateľovi po vykonaní zrážok z dôchodku zostať,“ vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. 

Úplne bez exekúcie

Sociálna poisťovňa teda znížila sumu exekučnej zrážky. V niektorých prípadoch sa môže dokonca stať, že sa vykonávanie exekučných zrážok ukončí. „Zvýšenie minima, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní zrážok zostať, môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy je dôchodok nižší ako minimum, ktoré mu musí zostať,“ dodáva. 

O znížení exekučnej zrážky bol každý dôchodca písomne informovaný v priebehu júla. Súčasťou informácie bol aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku.  „Pretože sa exekučné zrážky v novej sume vykonali už v júli 2024, nevznikla tak navyše zrazená suma, ktorá bola v ostatných rokoch poberateľom dôchodkov vyplatená v augustovom výplatnom termíne,“ uzatvára Kontúr. 




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj