×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Inšpekcia obvinila prokurátora Šúreka, bývalého šéfa NAKA Daňka a prokurátorov Čurillu a Ďurku


Foto: Inšpekcia obvinila prokurátora Šúreka, bývalého šéfa NAKA Daňka a prokurátorov Čurillu a Ďurku Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Policajná inšpekcia obvinila bývalého šéfa NAKA Daňka, vyšetrovateľov Čurillu a Ďurku a prokurátora Šúreka zo zneužitia právomocí. Daňkovi uznesenie doručili osobne do jeho práce v Nadácii Zastavme korupciu. Daňko obvinenie označil za účelové. Informoval o ňom Denník N.

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tri osoby, P.Ď., J.Č., a Ľ.D., sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA Prezídia PZ a jedna osoba M.Š. v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ informovala hovorkyňa policajnej inšpekcie Andrea Dobiášová.

Michal Šúrek aktuálne dozoruje kauzu Očistec, ktorá je na Špeciálnom trestnom súde. Ide o kauzu bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara (Smer-SD) a ďalších policajných funkcionárov. 

Spis č. 80

Inšpekcia policajtov obvinila z toho, že výsluchy evidovali v nesprávnom spise. Hovorila o ňom aj brožúra Smeru-SD o porušeniach princípov právneho štátu. Vyšetrovací spis č. 80 mal podľa Smeru slúžiť na prvotné výsluchy spolupracujúcich svedkov. Naostro potom mali vypovedať do nových vyšetrovacích spisov. 


„Napríklad 21. mája 2021 je zachytený telefonický rozhovor medzi vyšetrovateľom Jánom Čurillom a prokurátorom Michalom Šúrekom, v ktorom J. Čurilla hovorí o spise č. 80 nasledujúce: „... to, čo sme začínali na zločineckú kvôli tým výpovediam, že tam ich do toho budeme vypočúvať aj toho Suchobu (Michala), aj Slobodníka (Bernarda), a tak a potom odtiaľ, čo z toho vypadne, tak budeme vlastne pod novými ČVS-kami (nové číslo vyšetrovacieho spisu, pozn.) začínať a robiť s tým,“ pisalo sa v brožúre. 

Vládna brožúra hovorí o spise č. 80. Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti

To, že sa jeho obvinenie týka toho istého spisu nám potvrdil Ľubomír Daňko. Jeho obvinenie sa týka procesného pochybenia, Daňko však tvrdí, že v spise ale nikdy nevykonal žiaden procesný úkon. „Určite nie je pravda, že sa tam nejak nanečisto nahrávali výsluchy a potom sa vypočúvali pred obhajcami. Je to úplný blud. Asi toľko by som k tomu povedal,“ povedal Daňko pre Bratislavak.sk.

Z uznesenia o vznesení obvinenia vypláva, že poškodenými v danej veci sú Tibor Norbert Bödör a Jozef Brhel. Podľa vyšetrovateľa Kevina Dlabaja nemohli pre evidenciu spisu uplatniť svoje právo na obhajcu. Podľa Denníka N z uznesenia vyplýva, že sa Dlabaj snaží spochybniť vyšetrovania viacerých káuz, ktoré sú už na súde. Ide nielen o kauzu Očistec, ale napríklad aj Mýtnik.

Prečítajte si viac: