Eštok chce dať policajtom 5-tisíc eurové príspevky. Odborári mu odkazujú, že to nestačí


Policajní odborári vláde odkazujú, že 5-tisíc eurové príspevky nestačia

Foto: Eštok chce dať policajtom 5-tisíc eurové príspevky. Odborári mu odkazujú, že to nestačí Foto: Facebook/Matúš Šutaj Eštok

Vláda chce zaviesť príspevky pre bezpečnostné zložky. Dostať by ich mali príslušníci Policajného zboru, SIS, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Národného bezpečnostného úradu, Finančnej správy a profesionálni vojaci. Policajní odborári však vláde odkazujú, že to nestačí.

Príspevky ohlásili ešte včera na tlačovej konferencii ministri Boris Susko (Smer-SD), Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Robert Kaliňák (Smer-SD). Okrem stabilizačného príspevku príslušníkov, ktorí sú v službe už roky, chcú zaviesť aj náborový príspevok.



Čo chce vláda zaviesť:

  • Zvýšenie príspevku na bývanie o 200 eur pre príslušníka, ktorý bude platiť od 1. januára 2025.
  • Stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur, ak štátnu službu vykonávali aspoň 10 rokov a budú ju vykonávať minimálne ďalšie tri roky.
  • Náborový príspevok vo výške 5 000 eur, ak zotrvajú v službe minimálne 5 rokov.

„Okrem nových finančných odmien pre našich policajtov pracujeme aj na zlepšení technického a materiálneho vybavenia, či už pri administratívnych úkonoch alebo zásahoch v teréne,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 

Policajní odborári im odkazujú, že výsledky rokovania rezortov rešpektujú, upozorňujú však na to, že oni sa s rezortom zatiaľ nedohodli. „Naše rokovania so sociálnym partnerom – ministerstvom vnútra, stále nie sú ukončené a pokračujú ďalej. Zverejnené opatrenia z nášho pohľadu síce obsahujú motivačné prvky, no neriešia vážnu situáciu, pred ktorou Policajný zbor stojí vo vzťahu k personálnemu stabilizovaniu a vyššiemu finančnému ohodnoteniu všetkých príslušníkov Policajného zboru ešte tento rok,“ vravia odborári. 

Eštok nespokojnosť očakával ešte včera. „Určite nebudú spokojní všetci, ani všetci odborári, pretože ten pocit toho, že štátna kasa je asi nafukovacia, u niektorých je,” povedal s tým, že nájsť voľné finančné prostriedky v aktuálnej situácii je umenie. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj