Nové video od bratislavského OLO baví internet. Občanov učia ako správne vyhadzovať odpad a nacvičujú pri tom kungfu


Vtipné video od OLO baví internet. Separujú odpad a nacvičujú kungfu

Foto: Nové video od bratislavského OLO baví internet. Občanov učia ako správne vyhadzovať odpad a nacvičujú pri tom kungfu Foto: Instagram/olo_bratislava

Čo robiť s kuchynským odpadom, ktorý smrdí, vyteká či láka mušky? Spoločnosť OLO vzdeláva a zabáva občanov zároveň. Na sociálnom médiu vypublikovali vtipné video, kde vysvetľujú, ako správne nakladať s kuchynským odpadom. A popri tom si vyskúšali praktiky Kung Fu.

Základným pravidlom je nehádzať kuchynský bioodpad do vonkajších hnedých kontajnerov voľne. Pri triedení zvyškov je dôležité používať len kompostovateľné vrecká a riadne ich zauzľovať. Aby vrecko nepretieklo, kompóty, polievky či vodu z melóna treba najskôr scediť,“ vysvetľuje OLO. 


Na zníženie vlhkosti vo vrecku odporúčajú použité vreckovky, ktoré ju absorbujú. Predtým, než odhodíte napríklad melónovú šupku, je ideálne ju nakrájať na menšie kúsky, aby vrecko nepretrhla. Tak to robí vo videu aj kungfu bojovník.


„Vedeli ste, že do zberu kuchynského bioodpadu patrí aj odpad z mnohých letných pochúťok? Hádzať sem môžete napr. drevené paličky z nanukov, kôstky z čerešní či šupy z hrášku,“ dodáva spoločnosť. 

Zápachu tiež výrazne pomáha priedušné kompostovateľné vrecko, ktoré je v samotnom odvetrávateľnom košíku. Jeho vlhkosť a biologické procesy sa tak eliminujú a odpad by nemal hniť, ani plesnivieť. Ak vyhadzujete kosti či zvyšky mäsa, zabaľte ich najprv do novinového papiera, aby zachytil vlhkosť a zápach. 

Potraviny, ktoré majú vysokú objem vlhkosti, ako napríklad melón, aby sa mali vyhodiť do vonkajších zberných nádob čo najskôr, aby ste predišli nepríjemnému zápachu. Nemusíte čakať, kým bude vrecko úplne plné. 



Nitra
Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Žilina
Košice
Žilina
Trenčín
Prešov
Nitra
Banská Bystrica
Prešov
Trnava
Trnava