×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Novou riaditeľkou Bibiany sa opäť stala Petra Flach. Čo vieme o Šimkovičovej kamarátke z Kittsee?


Foto: Novou riaditeľkou Bibiany sa opäť stala Petra Flach. Čo vieme o Šimkovičovej kamarátke z Kittsee? Foto: Facebook/Petra Flach

Riaditeľkou Medzinárodného domu umenia pre deti sa oficiálne stala Petra Flach, ktorá bola dočasne poverená jeho vedením. „Výberové konanie sa konalo v piatok 19. júla, prihlásili sa do neho dve kandidátky, obe splnili všetky kritériá. Na samotné výberové konanie sa dostavila iba jedna z kandidátok,“ informovala riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská.

Výberové konanie bolo neverejné, ministerstvo namietalo voči „správaniu médií“. Proti, vtedy ešte dočasne poverenej, Petre Flach protestovali viacerí zamestnanci Bibiany. Nová riaditeľka podľa nich nemá dostatočné skúsenosti a kvalifikáciu na to, aby inštitúciu riadila. V oblasti kultúry predtým nepracovala a je vyštudovaná ekonómka. 

S ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou majú blízky vzťah a chodia na spoločné dovolenky. Obe žijú v rakúskej Kittsee neďaleko od seba. Ekonómka Flach je vydatá za rakúskeho občana a spolu s ním kandidovala do mestského zastupiteľstva v Kittsee. Dokazujú do dokumenty na oficiálnej stránke obce. 

Inzerát na riaditeľku

Pôvodnú riaditeľku Bibiany Zuzanu Liptákovú Šimkovičová odvolala bez udania dôvodu. Koncom júna sa na stránke Profesia objavil inzerát, že ministerstvo hľadá novú riaditeľku Bibiany. Petra Flach nie je odvolaná, ani neskončila vo funkcii dočasnej riaditeľky. Petra Flach bola, tak sme od začiatku komunikovali, menovaná dočasne, je štandardným postupom, že v zákonom stanovenej lehote sa bude konať riadne výberové konanie,“ povedala vtedy pre Bratislavak.sk hovorkyňa Petra Bačinská. Za prácu na plný úväzok na tomto poste ministerstvo ponúka 1 179,5 eur v hrubom s možnými odmenami. 


Ministerka problém nevidí

„Nevidím absolútne žiadny dôvod na to, aby bol niekto, kto má všetky kvalifikačné a osobnostné predpoklady na výkon akejkoľvek funkcie diskvalifikovaný len preto, že sa s ním osobne poznám. Deti a mládež potrebujú adekvátnu pozornosť a citlivý prístup, pretože je všeobecne známe, že po spôsobe, akým minulá vláda manažovala covid, máme v spoločnosti enormný nárast psychických porúch u detí,“ odpovedala na naše dotazy v marci Šimkovičová.


Ku kritike sa napokon vyjadrila aj samotná Flach, ktorá vyštudovala ekonómiu. „Všetka mediálna pozornosť sa upriamila na to, že som žena – matka a úplne sa ignoruje moje vzdelanie a predchádzajúce pracovné skúsenosti. Nevidím dôvod na to, aby som sa ako matka obhajovala, že som istú časť života venovala starostlivosti o svoje deti. A tí, ktorí to komunikujú týmto spôsobom, degradujú rolu matky v spoločnosti,“ vraví pre Bratislavak.sk.


Prečítajte si viac: