Anti-cena Homofób roka sa nekoná. Organizátori sa boja o svoju bezpečnosť, vinia za to vládu


Anti-cena Homofób roka nebude

Foto: Anti-cena Homofób roka sa nekoná. Organizátori sa boja o svoju bezpečnosť, vinia za to vládu Foto: FB Martina Šimkovičová / FB Robert Fico

Bývalý premiér Igor Matovič, arcibiskup Ján Orosch, či poslankyňa Anna Záborská, alebo neúspešný prezidenstký kandidát Štefan Harabin. Anti-cenu homofób roka si v minulosti prevzalo viacero známych politikov. Tento rok sa tradícia hlasovania o najhorší antihomofóbny výrok preruší. Organizátori homofóba roka nevyhlásia kvôli obavám o svoju bezpečnosť a zodpovednosť za zhoršovanie atmosféry v spoločnosti pripisujú vláde.

Spustenie ankety mala organizácia Inštitút ľudských práv už pripravené, všetko sa však zmenilo po atentáte na premiéra 15. mája v Handlovej. „Žiaľ tesne predtým sa uskutočnil atentát na premiéra a my sme sa rozhodli všetky verejné aktivity dobrovoľne odložiť,“ informovali organizátori na sociálnej sieti.

Napokon však zavážila zhoršujúca sa atmosféra v spoločnosti sprevádzaná verbálnymi útokmi na LGBTI ľudí a anketa napokon tento rok nebude.

„Teraz s poľutovaním konštatujeme, že nemôžeme anketu spustiť ani dnes, bezpečnosť tých, ktorí a ktoré pracujú bez nároku na honorár na podpore ľudských práv je pre nás kľučová. Nebudeme rozhodnutie ďalej odkladať a tento rok anketu nevyhlásime. Vinu za stav spoločnosti nesú mnohí a mnohé, ale zodpovednosť je primárne na strane Vlády, ktorá disponuje štátnym aparátom vrátane bezpečnostných zložiek a medzičasom aj verejnoprávnymi médiami.“

Organizátori ankety zatiaľ neinformovali, či ide len o ročné prerušenie, alebo anti-cenu zrušili nastálo. Viacero vládnych politikov v ostatnom období útočí na LGBTI ľudí. Asi najvýraznejšie ministerka kultúry Martina Šimkovičová, ktorá LGBTI spojila s údajným vymieraním Európy, ktoré sa podľa Šimkovičovej zvlášť dotýka „bielej rasy.“


Šimkovičová zároveň nedávno skritizovala výber kníh v súťaži o najkrajšie knihy Slovenska, ktorú zastrešuje organizácia Bibiana. Do výberu sa dostali aj knihy o detskej intimite, či o tom, ako deti vnímajú problematiku LGBTI. Ministerka natočila video, kde tieto knihy dáva do kontrastu s inou detskou literatúrou.

Premiér Robert Fico zas vo svojom prejave na oslavách sviatku sv. Cyrila a Metoda na Devíne povedal, že liberálne a progresívne ideológie sa šíria ako rakovina a treba ich zastaviť. Súčasne podotkol, že v prípade potreby bude nutné upraviť ústavu, v ktorej sa už nachádza definícia manželstva, ako zväzku muža a ženy. „Ak budeme naďalej ohrozovaní ideológiami, ktoré vznikajú zo dňa deň, ktoré sa šíria ako jed,“ vyhlásil Fico.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj