Vo veku 92 rokov zomrel náš vôbec prvý veľvyslanec v Kanade a spisovateľ Anton Hykisch


Zomrel diplomat a spisovateľ Anton Hykisch

Foto: Vo veku 92 rokov zomrel náš vôbec prvý veľvyslanec v Kanade a spisovateľ Anton Hykisch Foto: Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí

Slovensko navždy opustil významný slovenský diplomat a spisovateľ Anton Hykisch. Zomrel 17. júla vo veku 92 rokov. Bol vôbec prvým veľvyslancom Slovenskej republiky v Kanade v rokoch 1993 až 1997. Bol tiež poslancom Slovenskej národnej rady a spoluautorom Deklarácie o zvrchovanosti Slovenska.

Diplomat Hykisch bol okrem iného významným spisovateľom. Celkovo napísal až 34 diel. Najznámejšie sú jeho historické romány Čas majstrov, Milujte kráľovnú, Verte cisárovi, Bezhlavý čas a ďalšie. V roku 1998 mu bolo prezidentom udelené vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy.

„Rozlúčka so zosnulým bude v bratislavskom krematóriu 22. júla 2024 o 8.45 h. Rodine, blízkym i priateľom si dovoľujeme vyjadriť úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke, službe Slovensku a významnému odkazu, ktorý našej vlasti zanechal,“ informuje ministerstvo zahraničných vecí. 

Narodil sa v Banskej Štiavnici a v Bratislave vyštudoval Vysokú školu ekonomickú. V 60. rokoch pôsobil ako literárny redaktor v Československom rozhlase, neskôr pracoval v Ústrednej knižnici SAV. Po roku 1987 bol redaktorom a neskôr riaditeľom vydavateľstvá Mladé letá. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj