Slovenský Grob sa stal slovenským rekordérom. Teplota tam prekonala historických 37 stupňov


Rekordná teplota v Slovenskom Grobe

Foto: Slovenský Grob sa stal slovenským rekordérom. Teplota tam prekonala historických 37 stupňov Foto: slovensky-grob.sk

Okolie Bratislavy a celé západné Slovensko už vyše týždňa bojuje s poriadnymi horúčavami. Teploty cez deň pravidelne vystupujú vysoko nad 30 stupňov, v noci zas neklesajú pod 20 stupňov celzia. Horúčavy sú natoľko silné, že prekonávajú historické rekordy. Do tabuliek rekordov sa najnovšie zapísala aj obec Slovenský Grob pri Pezinku, kde 10. júla namerali 37,3 stupňa. Ide o slovenský rekord.

„Zaujímavá situácia nastala od 9. júla, kedy sa začala séria dní, v ktorých maximálna denná teplota vzduchu na Slovensku dosahovala hodnoty 35 °C a viac. Tieto hodnoty sa približovali k absolútnym rekordom maximálnej dennej teploty vzduchu a v niektorých dňoch boli aj prekonané,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.

Rekordný záznam zaknihovali v Slovenskom Grobe hneď 10. júla. O slovenský rekord sa táto obec delí s Mužlou pri Komárne, kde namerali rovnako vysokú teplotu a poriadne horúco bolo na celom Slovensku. „V stredu 10. júla 2024 bolo najteplejšie na meteorologickej stanici Mužla a v Slovenskom Grobe 37,3 °C, pričom táto hodnota teploty vzduchu je novým celoslovenským rekordom tejto charakteristiky teploty vzduchu pre 10. júl  a v priebehu tohto dňa 35 °C a viac zaznamenalo 24 meteorologických staníc na Slovensku, čo je takmer jedna štvrtina,“ informuje SHMÚ.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj