Medzi Senčanmi sa strhla hádka. Pitbul napadol a usmrtil na ulici mačku. Takýmto majiteľom by mali psa odobrať, píšu


Senčania sa hádajú pre smrtiaci útok pitbula na miestnu mačku

Foto: Medzi Senčanmi sa strhla hádka. Pitbul napadol a usmrtil na ulici mačku. Takýmto majiteľom by mali psa odobrať, píšu Foto: unsplash.com

Dráma na Vajanského ulici v Senci rozdeľuje obyvateľov. Pitbul mal na mieste napadnúť mačku a tým ju usmrtiť. Informovala o tom Senčanka Jana, ktorá pátra po majiteľovi psa. Mačka bola jej. „Je to nemorálne nechať tam mačku vykrvácať a nepomôcť jej a z miesta zdúchnuť. Tiež nie je normálne, aby pes takto roztrhal iné zvieratko. Môže to zopakovať znova. Takýmto majiteľom by mali psa odobrať. Nezaslúžia si mať domáceho miláčika,“ napísala. 

Andrej však tvrdí, že zodpovednosť má majiteľ mačky za to, že ju vypustil. „K tomuto len toľko, že keď to bola vaša mačka, tak ju nepúšťajte, môže sa jej stať úraz že? Ako teraz, keď ju napadol pes. Vačšinou to tak býva, že psy mačky moc nemusia a je to normálne. Neviem, prečo by mal byť pes na vine, pokiaľ bol na vôdzke, majiteľ si mačku ani nemusel všimnúť,“ hovorí. Martin však upozorňuje na to, že pes mohol napadnúť aj deti a Andreja sa teda pýta, či by aj v takom prípade boli na vine deti. 

„Keby bol pes na vôdzke, neroztrhal by mačku. Neroztrhal by ani Vaše nohavice, iné voľne žijúce zviera a nebodaj malé dieťa,“ dodáva Martina. Ostatní obyvatelia sa pridávajú, hovoria, že nevycvičený pes je zodpovednosť majiteľa a hovoria o všeobecnom ohrození. 

Iní kritizujú aj voľne pohybujúce sa mačky, po ktorých majitelia nezbierajú výkaly a ani ich nestrážia. Mačky podľa nich navyše napádajú miestne vtáctvo. „My máme tiež mačky aj psa. Nemusia sa, ale naše mačky od psov utekajú. Takže určite mu nešla oproti. Ale tu ide o to, že nechá roztrhanú mačičku a nepomôže jej. To je hyenizmus,“ uzatvára autorka príspevku Jana. 


V území Senca platí o voľnom pohybe psov a vstupe psov do priestranstiev všeobecne záväzné nariadenie. Je zakázané opustiť psa na verejnom priestranstve bez uviazania k dostatočne pevnej zábrane pohybu (napríklad pred obchodom a pod.) a opustenie nebezpečného psa alebo jeho zanechanie bez dozoru na verejnom priestranstve (aj opustenie nebezpečného psa priviazaného a opatreného náhubkom).

Zákaz vstupu so psom platí:

  • do úradných budov, školských a predškolských zariadení,
  • kultúrnych, zdravotníckych a sociálnych zariadení,
  • na kúpaliská, športoviská, detské ihriská a pieskoviská,
  • stravovacích zariadení, obchodov a zariadení pre poskytovanie služieb (okrem miest, kde takýto pohyb ich prevádzkovateľ povoľuje buď v prevádzkovom poriadku, alebo označením, ktoré je umiestnené na viditeľnom mieste),
  • do kostola, cintorína a na pietne miesta,
  • do ostatných miest označených „Zákaz vstupu“.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj