Zomrel zakladateľ Bratislavskej lýry Pavol Zelenay. Slovensko prišlo o známeho hudobníka a skladateľa


Zomrel hudobník, skladateľ, aranžér a dokumentarista Pavol Zelenay

Foto: Zomrel zakladateľ Bratislavskej lýry Pavol Zelenay. Slovensko prišlo o známeho hudobníka a skladateľa Foto: FB Juraj Čurný

Pavol Zelenay patril medzi najväčšie osobnosti slovenskej populárnej hudby. Bol hudobníkom, skladateľom, rozhlasovým redaktorom, aranžérom, publicistom, či muzikológom. Spoločne s Jánom Siváčkom v 60. rokoch minulého storočia založil medzinárodný festival tanečnej hudby Bratislavská lýra.

Pavol Zelenay sa narodil v roku 1928 v Zohore. V detstve začal hrať na husliach, neskôr na klavír a pôsobil v školských hudobných skupinách. Po druhej svetovej vojne študoval hru na klarinete a pôsobil v bratislavských bigbandových skupinách. Svoju prvú vlastnú skladbu nahral v roku 1950 v Slovenskom rozhlase. Neskôr pôsobil v Tatra kabarete ako hudobník, aranžér a skladateľ. Jeho piesne interpretovali viceré osobnosti slovenskej populárnej hudby, napríklad František Krištof Veselý.  Dlhé roky pracoval v rozhlase, kde v tvorbe podporoval predovšetkým mladých hudobníkov.

„Zoznámila som sa s ním v Slovenskom rozhlase ešte v 1982, keď viedol oddelenie populárnej hudby. Pomáhal nám s prvými  rozhlasovými nahrávkami a napísal mi krásnu skladbu Šálka z porcelánu… Bol duchom mladý a zaujímal sa vždy o nové hudobné trendy. Som vďačná za jeho priateľstvo, ľudskosť aj humor, ktorým nás vedel vždy rozosmiať,“ napísala o Pavlovi Zelenayovi speváčka Beáta Dubasová.


V roku 1966 spoločne s Jánom Siváčkom založil medzinárodný hudobný festival Bratislavská lýra. Postupne z neho vyrástlo významné podujatie populárnej hudby porovnateľné s festivalmi v zahraničí. V roku 1984 Pavla Zelenaya z politických dôvodov zosadili z funkcie vedúceho redakcie malých hudobných žánrov, v rozhlase však ostal pracovať ako redaktor.

„Za mlada kvôli postojom slúžil v PTP tábore, odvážne zdokumentoval inváziu vojsk Varšavskej zmluvy a napriek vysokému veku si zachovával esprit a veselosť v očiach. Stretával som ho v obrátenej pyramíde v Slovenskom rozhlase, ale najmä na dvanástkach v Blumentáli,“ spomína na Pavla Zelenaya hudobník, bývalý riaditeľ Rádia Devín Peter Janků.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Trnava
Košice
Žilina
Košice
Nitra
Žilina
Trenčín
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Nitra
Trenčín
Trnava
Prešov