Čaká nás horúci týždeň. V Bratislave teplota vystúpi na 37 stupňov


Foto: Čaká nás horúci týždeň. V Bratislave teplota vystúpi na 37 stupňov Foto: Pixabay / Wikipédia

Hlavné mesto čakajú tento týždeň poriadne horúce dni. Teplota by sa v Bratislave mala vyšplhať až na 37 stupňov. Horúčavy sa začnú v utorok a pokračovať budú až do konca týždňa. Nadpriemerne horúce počasie spôsobí prílev teplého vzduchu z Apeninského poloostrova nad strednú a východnú Európu.

„Prvým zaujímavým dňom v našej oblasti bude streda. Teploty na Slovensku s najväčšou pravdepodobnosťou prekročia hranicu +35 °C a dostať by sa mohli až k úrovni +37 °C,“ píše portál imeteo.sk. Mimoriadne teplé počasie predpovedá aj Slovenský hydrometeorologický ústav. V Bratislave by mala v piatok teplota vystúpiť na 35 stupňov. Horúco by malo byť aj počas nasledujúceho víkendu.

Okrem horúčavy cez deň, kedy sa ručička teplomeru môže šplhať k štyridsiatke, nás čakajú aj tropické noci. Meteorológovia toto označenie používajú vtedy, ak nočná teplota neklesne pod 20 stupňov.

Okrem horúčavy bude v priebehu týždňa aj pocitovo veľmi nepríjemne. „Vplyvom zatekania nielen teplého, ale aj vlhkého vzduchu sa očakáva, že na pocit nás čaká veľmi dusné počasie,“ informuje imeteo.sk.


Veľmi teplé počasie bolo na území Slovenska už v júni. „Jún 2024 sa skončil na Slovensku po teplotnej stránke ako nadnormálny (teplý) až silne nadnormálny (veľmi teplý). Najvyššia odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu 1991 – 2020 bola 3,0 °C na Lomnickom štíte (mimo horských polôh to bolo 2,3 °C v Tisinci),“ uviedol SHMÚ na sociálnej sieti. Rovnaké to zrejme bude aj v júli a teploty pravdepodobne pôjdu ešte vyššie.

Ako sa pred horúčavou chrániť?

Horúčavy predstavujú výrazné nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, najmä pre starších ľudí, deti a osoby s chronickými ochoreniami. Tí by výstrahu pred vysokými teplotami nemali podceniť. Teplo môže spôsobovať únavu, dehydratáciu, úpal a v extrémnych prípadoch aj zlyhanie orgánov. Okrem toho sa zvyšuje riziko vzniku požiarov.

Ľuďom sa preto odporúča strážiť si pitný režim a vyhýbať sa nadmernej konzumácii alkoholu a kofeínu, ktoré môžu vo výsledku prispievať k dehydratácii. Taktiež je dobré vyhýbať sa náročným fyzickým aktivitám počas najteplejších častí dňa, obzvlášť medzi 11:00 hod. a 16:00 hod.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu