V Európe sa nerodia deti kvôli LGBTI, zvlášť pri bielej rase. Šimkovičová za výroky čelí trestnému oznámeniu


Foto: V Európe sa nerodia deti kvôli LGBTI, zvlášť pri bielej rase. Šimkovičová za výroky čelí trestnému oznámeniu Foto: Facebook/Peter a Martina

Trestné oznámenie na ministerku kultúry podala organizácia Inštiutút ľudských práv. Dôvodom sú Šimkovičovej vyjadrenia na adresu LGBTI ľudí, či o tom, že v Európe sa deti nerodia zvlásť pri bielej rase. Ministerka kultúry sa podľa inštitútu dopustila podpory rasizmu a antisemitizmu. Vety, ktoré pobúrili ľudskoprávnych aktivistov Šimkovičová predniesla v diskusnej relácii portálu Topky.

„My heterosexuáli vieme tvoriť budúcnosť, lebo tvoríme deti. Európa vymiera, nerodia sa nové deti, pretože je tu pretlak LGBTI. A zvláštne je, že pri bielej rase. Tak aké práva sú vám brané? Ženebudú manželstvá mať? Nie nebudú,“ povedala Šimkovičová v relácii. Vyhlásila tiež, že je proti tomu, aby si LGBTI ľudia mohli adoptovať deti.

Inštitút ľudských práv (IĽP) na vystúpenie Šimkovičovej zareagoval podaním trestného oznámenia na generálnej prokuratúre.


„Je šokujúce, že ešte to nie sú ani len dva roky od teroristického útoku na Zámockej, pri ktorom zomreli dvaja ľudia, a členka vlády rozpráva takéto veci. Aj výroky verejne činných osôb, ktoré sa nedajú nazvať inak ako šírenie nenávisti, podnecujú homofóbiu, rasizmus a antisemitizmus,“ uviedol riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher v tlačovej správe.

Organizácia tiež pripomenula, že Šimkovičová je známa svojim vystupovaním v konšpiračných médiách, a počas svojho pôsobenia vo funkcii ministerky kultúry sa opakovane dostala do konfliktov s umelcami, mimovládnymi organizáciami a aktivistami.

„Podpora rasizmu a antisemitizmu nemá v Európe v roku 2024 čo hľadať. Vieme, kam takéto tendencie viedli v minulosti. Vyzývame ministerku Šimkovičovú, aby okamžite odstúpila,“ dodáva IĽP.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: