Aký bol psychický stav muža, ktorý uniesol študentku Soňu? Ošetrujúci lekári dospeli k iným záverom ako znalecký posudok


Foto: Aký bol psychický stav muža, ktorý uniesol študentku Soňu? Ošetrujúci lekári dospeli k iným záverom ako znalecký posudok Foto: patranie.org

Prípad unesenej  študentky Sone v septembri 2023 otriasol celým Slovenskom. Mladú ženu, ktorá sa vracala z divadelného predstavenia uniesol 54-ročný záchranár, o 25 hodín po zmiznutí ju našli v Petržalke v blízkosti nemocnice Antolská. Polícia muža podozrivého z únosu mladej ženy zadržala o niekoľko dní. Jej DNA sa našlo na kľučke jeho auta, na plachte v jeho byte a tiež vo vani. V súdnom uznesení študenta tvrdí, že bola vo vani nahá a dotýkal sa jej nahý chlap. Injekčnou striekačkou jej mal viackrát pichnúť omamnú látku.

Polícia pôvodne prípad vyšetrovala ako znásilnenie. Koncom mája však nastal v prípade veľký zvrat, kedy bolo trestné stíhanie záchranára zastavené. Dôvodom malo byť to, že muž v čas spáchania skutku bol nepríčetný a trpí duševnou chorobou. Znalkyňa mu súčasne navrhla ústavnú liečbu.

Aktuálne však do prípadu vstupujú ošetrujúci lekári únoscu z nemocnice v Ružinove. Tí dospeli k iným záverom, ako posudok znalkyne, ktorá muža odporučila liečiť v ústavnom zariadení. „Osoba nespĺňa medicínsku indikáciu na poskytovanie ďalšej ústavnej starostlivosti a je dôvodné predpokladať, že dôvod umiestnenia osoby obvineného v zdravotníckom zariadení pominul,“ cituje zo správy lekárov TV Markíza. To by mohlo znamenať to, že muž nie je nepríčetný a mohol by za svoj čin niesť zodpovednosť pred súdom.


„Ak je to pravdou, tak je to žalostné, lebo konštatujú, že nie sú splnené podmienky na to, aby bol držaný v ústavnej starostlivosti a reálne nepotrebuje liečbu ako psychiatrickú a to je potom otázka na súd, ako to vyhodnotili,“ cituje Markíza právneho zástupcu poškodenej študentky Ondreja Urbana.

Znalkyňa Danica Caisová si však za svojim posudkom podľa televízie stojí. Sudkyňa na základe jej posudku poslala muža do ústavnej liečby, mala však údajne k dispozícii aj správu jeho ošetrujúcich lekárov, ktorá dospela k iným záverom, ako posudok.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: