Zomrel obľúbený profesor Ivan Hričovský. Celý život propagoval záhradkárstvo a ovocinárstvo


Foto: Zomrel obľúbený profesor Ivan Hričovský. Celý život propagoval záhradkárstvo a ovocinárstvo Foto: Wikipédia

Ivana Hričovského veľmi dobre poznajú diváci televízie a poslucháči rozhlasu. Roky propagoval záhradkárstvo a ovocinárstvo v ich vysielaní. Rady a odporúčania záhradkárom dával napríklad v reláciách Farmárska revue, či Nová záhrada. Uznávaný vedec, autor množstva publikácií, pedagóg zomrel vo veku 92 rokov.

Ivan Hričovský sa narodil v Hornom Hričove v roku 1932. Svojej vášni sa venoval od mladosti a vyštudoval Vysokú školu záhradnícku v Lednici na Morave. Následne pracoval na viacerých farmám a pestovacích staniciach, v roku 1989 prešiel na Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva.

Svoje bohaté vedomosti a skúsenosti zo záhradníctva a ovocinárstva nikdy neváhal odovzdať širokej verejnosti. Napísal viac ako 20 odborných publikácií s radami a odporúčaniami záhradkárom. Knihy mu začali vychádzať začiatkom 60. rokov minulého storočia a rýchlo sa stali neoceniteľnými pomocníkmi v záhrade, či ovocnom sade. Písal o pestovaní jabloní a hrušiek, ríbezliach a egrešoch, či o marhuliach a broskyniach. Veľmi populárni boli jeho knižní poradcovia záhradkárom, tieto publikácie vychádzali opakovane.

Okrem verejnosti sa neúnavne venoval aj výchove generácií budúcich slovenských poľnohospodárov študujúcich na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. „Zásluhou nesmierneho úsilia, zanietenosti pre prácu a odbornej zdatnosti získal v roku 1991, ako prvý Slovák v odbore ovocinárstvo, vedecko-pedagogickú hodnosť profesor,“ uvádza o Ivanovi Hričovskom stránka jeho rodnej obce.


Ivan Hričovský získal aj ocenenie Rad Ľudovíta Štúra II. tiredy a pôsobil ako dlhoročný predseda Slovenského zväzu záhradkárov.

S profesorom Ivanom Hričovským sa lúčia aj čitatelia jeho facebookového profilu Rady do záhrady:

„Toto je smutný deň pre všetkých záhradkárov. Veľmi som si vážila jeho poznatky a milé vystupovanie…. Odpočívajte v pokoji…a úprimnú sústrasť rodine… ,“ napísala Maťa. „To bola hviezda. Takýto ľudia sú nesmrteľní, v jeho knihách tu budú stále,“ pridal sa Igor a sústrasť vyjadrila aj Zuzana: „Opustil nás Veľký Človek v oblasti ovocinarstva a záhradníctva, česť jeho pamiatke. Úprimnú sústrasť rodine a blízkym.“


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: